Novosti


MESOPUST I MAŠKARANE ZABAVE 2014. U NOVOM VINODOLSKOM

Polak običaja i navade stare, u subotu, 11. siječnja, počinje ovogodišnji Novljanski mesopust, koji je uvršten u nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Svake subote navečer, počevši od 11. siječnja, zatim 18. i 25. siječnja te 1. i 8. veljače održavat će se u Domu kulture u Novom Vinodolskom maškarane zabave, uz grupu Tremolo. Na prvu zabavu u subotu doći će mesopustari iz Povila i Donjeg Zagona te maškaroni iz Klenovice, a domaćini su im Novljanski mesopustari.

MESOPUST PLAKAT 2014

Mesopusni običaji, koji se u Novom njeguju od davnina počinju 13. veljače Prvim napovidanjem, a završavaju 5. ožujka na Čistu sredu sprogodom i paljenjem mesopusta. Tijekom četiri tjedna odvijat će se na novljaskim ulicama i trgovima živopisni mesopusni običaji – prvo, drugo i treto napovidanje dovcen i dovican, ženidba mlade mesopustove, mišenje i kršćenje mesopusta, igrat će se Novljansko kolo placi i održati 21. Novljansko prelo u Domu kulture, mesopusna nedilja, čitat će se žitak mesopusta i na kraju održati sprogod i paljenje mesopusta. Održat će se i dječja reduta 23. veljače.

Zzeljak148

Organizatori Novljanskog mesopusta su Centar za kulturu Grada Novog Vinodolskog, Katedra Čakavskog sabora “Novljansko kolo”, Mesopustarsko društvo i KUD ILija Dorčičć, a pokrovitelji su Grad Novi Vinodolski i TZ Grada Novog Vinodolskog.

Skip to content