Novosti


MESOPUSTARI U NEDJELJU POZDRAVLJAJU GRAD, IGRA SE I NOVLJANSKO KOLO

Novljanski mesopust ulazi u svoju završnicu. Sva događanja vezana za mesopust odvijaju se od davnina po strogo utvrđenom kalendaru i običajima. Nakon tri četvrtka, kada su se napovidali dovci i dovican, ženidbe mlade mesopustove, u subotu, 1. ožujka va Domu kulture održat će se Mesopusna subota u kojoj će biti Mišenje i kršćenje mesopusta uz zabavu. Na Mesopusnu nedilju (2. ožujka) iza Vele maše mesopustari iz Novog, Povila, Donjeg Zagona, Klenovice i Ledenica pozdravit će gromoglasnom glazbom  Grad, gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća, sve gradske instutucije i građane. Na placi će se potom igrati Novljansko kolo.

zeljak197

Na Mesopusni pondiljak, 3. ožujka, igrat će se na Placi u popodnevnim satima Novljansko kolo, a u večernjim satima u Domu kulture održat će se 21. Novljansko prelo. Dan kasnije, na mesopusni utorak (4. ožujka) na placi će se igrati Novljansko kolo, čitat će se žitak mesopusta – Ćurunberla, a u Domu kulture u večernjim satima održat će se zabava. Na Čistu sredu ili Pepelnicu, 5. ožujka, održat će se Sprogod i paljenje mesopusta, uz povike “Bil je ni ga – opet će prit…!!

Time završavaju ovogodišnji maškarani i mesopusni običaji u Novom Vinodolskom, u kojemu je od 11. siječnja do 5. ožujka održan, uz običajni dio Mesopusta, i niz zabava u Domu kulture uz grupu Tremolo. I sva mjesta u blizini Novog Vinodolskog – Povile, Klenovica, Donji Zagon i Ledenice obilježili su i sudjelovali u mesopusnim događanjima prema njihovoj tradiciji i običajima koje njeguju.

zeljak200

Novljanski mesopust je zbog svoje specifičnosti i jedinstvenosti, kolorita narodne drame te tradicije proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, s čime se Novljani posebno ponose, jer su uspjeli sačuvati i njegovati drevne narodne mesopusne običaje. 

Organizatori su Centar za kulturu Grada Novog Vinodolskog; Katedra čakavskog sabora Novljansko kolo, Mesopustarsko društvo i KUD Ilija Dorčić. Pokrovitelji su Grad Novi Vinodolski i Turistička zajednica Grada Novog Vinodolskog.

Skip to content