Novosti


Ministarica Vučković otvorila znanstveni skup o pčelarstvu

U Gradskoj vijećnici Grada Novog Vinodolskog danas je započeo znanstveni  dvodnevni skup koji se održava pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Razreda za prirodne znanosti i umjetnosti.

Kako i priliči svečanom otvorenju skup je započeo himnom u izvedbi Jose Butorca.

Sve prisutne pozdravio je Gradonačelnik Tomislav Cvitković. Potom su se kratko obratili i dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ivica Kisić, predstavnik Medicinskog fakulteta u Rijeci Dražen Lušić, predstavnik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet, predstavnik pokrovitelja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Goran Durn, te predstavnik Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije Nedjeljko Mrakovčić.

Svi govornici su se složili da je od iznimne važnosti  podizanje razine svijesti o važnosti pčele u ekosustavu, ali i promocija meda i drugih vrijednih pčelinjih proizvoda za koje hrvatski i europski potrošači pokazuju sve veći interes.

Također, složili su se kako je ovo najjača koncentracija hrvatskih pčelarskih stručnjaka i znanstvenika na jednom mjestu, kako u plavo-zelenoj županiji tako i u cijeloj Republici Hrvatskoj. Povijesni događaj u gradu gdje se pčelarstvo piše na hrvatskom jeziku od 1288. godine.

     

Potom je skup svečano otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je istaknula da pčele i pčelarstvo nose nezamjenjivu ulogu u razvoju poljoprivrede, očuvanju biološke raznolikosti i prehrambene sigurnosti zbog čega će Ministarstvo nastaviti pružati podršku pčelarima i pčelarstvu u Republici Hrvatskoj.

 

Skip to content