Novosti


MJESEC HRVATSKE KNJIGE U NOVLJANSKOJ NARODNOJ ČITAONICI I KNJIŽNICI OBILJEŽAVA SE ZANIMLJIVIM PROGRAMOM

Mjesec hrvatske knjige, od 15. listopada do 15. studenog, u novljanskoj Narodnoj čitaonici i knjižnici obilježit će se nizom zanimljvih događanja. Budući da je 2013. Europska godina čitanja naglas, u Knjižnici se  za učenike od 3. do 8. razreda organizira natjecanje u čitanju naglas. Organizator je Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež u suradnji s novljanskom Narodnom čitaonicom i knjižnicom i knjižnicom Osnovne škole Ivana Mažuranića Novi Vinodolski. Natjecanje će se održati 31. listopada.

zeljak36

– Do sada se javilo dosta učenika, koji za natjecanje trebaju pripremiti jedan tekst u trajanju od osam minuta, a ocjenjuje se, u uvodnom dijelu, obrazloženje zašto je odabran taj tekst, kreativnost uvodnog dijela, zatim jasnoća i razgovorljivost, izražajnost u nastupu, složenost teksta, razumijevanje pročitanog i sveukupni dojam. Prva tri natjecatelja idu u daljnje natjecanje na županijskoj razini – navodi ravnateljica Knjižnice Barbara Kalanj Butković. Ove godine uvodi se i program za bebe – Čitaj mi od najranije mladosti, u sklopu kojeg će u članstvo knjižnice biti uključene i novljanske bebe. Također, Knjižnica će i ove godine besplatno učlaniti predškolce vrtićke dobi i djecu koja borave u Dječjem domu braće Mažuranić u Novom Vinodolskom.

zeljak37

U Mjesecu hrvatske knjige bit će promovirane i dvije knjige, dviju autorica – Ingrid Karačić Butorac “Krmpote oaza mira i ljubavi” i nova slikovnica Elizabete Jovanović, pisana na čakavskom. Bit će organizirana i jedna izložba u prostorima Čitaonice.

– U Mjesecu knjige oprašta se zakasnina za knjige i to je prilika svima da vrate knjige bez naknade – navodi ravnateljica.

zeljak34

Knjižnica organizira i pričaonicu za djecu, koja će se održavati svake srijede od 17 do 18 sati, a koju i dalje vodi knjižničarka Bojana Bugarin. Također, uskoro će krenuti s radom i glazbena radionica, s tendencijom osnivanja malog zbora, koja će se održavati svake subote u prostorima Knjižnice, a vodit će je vanjska suradnica Ana Debelić.

zeljak35

Inače, Narodna čitaonica i knjižnica u Novom Vinodolskom osnovana je davne 1845. godine. Danas Knjižnica ima 1 100 članova, kojima je na raspolaganju 22 000 knjiga u predivno uređenim prostorima, a u Čitaonici su svim Novljanima dostupni svi dnevni listovi, tjednici i časopisi.

Skip to content