Novosti


Mladim folklorašima uručene novljanske narodne nošnje

U Osnovnoj školi Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom gradonačelnik Tomislav Cvitković prisustvovao je prigodnom druženju s mladim folklorašima. Tom prigodom gradonačelnik Cvitković je s velikim zadovoljstvom uručio ravnatelju škole Borisu Turjaku i učiteljici Marini Levar  deset kompleta ženske svečane novljanske narodne nošnje, koju čine kas, mezulanka, košulja, kiklja, rubac, rubčić i pas. 

Djelo je to vrijednih ruku Ankice Jovanović, dobitnice nagrade Grada Novog Vinodolskog. Ona već godinama šije novljansku narodnu nošnju koja krasi novljansko kolo i sva svečana događanja u našem gradu. Predaji su uz učenike folkloraše nazočili i ravnatelj Centra za kulturu Mario Butorac i predsjednica KUD-a“ Ilija Dorčić“ Đurđica Krišković.

Mladi folkloraši koristit će nošnje na svojim nastupima promovirajući narodne običaje Novog Vinodolskog i to: tanci, kolo i pisme.

U razgovoru okružen znatiželjnim  učenicima, gradonačelnik je najavio nastavak izrade nošnji, pa je sada na redu izrada muške ljetne nošnje. Učenici su pak najavili svoj skori posjet Gradskoj upravi.

 

Skip to content