Novosti


MO Donji Zagon, listopad 2004.

Zaključak sa sjednice MO Donji Zagon, listopad 2004.

Zaključkom sa sjednice MO Donji Zagon određeno je da je za mjesto Donji Zagon potrebno planirati sredstava u proračunu za sljedeće radove: popravak zgrade bivše škole s uređenjem prostorije za rad mjesnog odbora, proširenje groblja i izrada mrtvačnice, prikupljanje dokumentacije i izgradnja igrališta za male sportove s otkupom zemljišta, arhitektonsko i hortikulturno uređenje trga ispred crkve (centar mjesta), završetak sanacije kapelice Sv. Antona, sanacija udarnih rupa po nerazvrstanim cestama i sanacija javnih cisterni u mjestu (kom. 3).

SOBA BR. 4 – ETNOGRAFSKA

NOVLJANSKA NARODNA NOŠNJA- NOVLJANSKO KOLO

U našem gradu, do današnjih dana, sačuvalo se narodno blago u pjesmi, običaju, kolu, te u ženskoj i muškoj narodnoj nošnji.

Ne samo mladi već i stariji aktivno sudjeluju u narodnom NOVLJANSKOM KOLU, igrajući u novljanskoj narodnoj nošnji, usred koga pjevači (pivači); pjevaju u parovima narodne junačke pjesme, koje vuku porijeklo iz vremena borbi protiv Turaka i Mletaka, a obogaćene događajima iz kasnijih vremena. Mnogobrojni Novljani, bez obzira gdje se nalazili dolaze u vrijeme mesopusta kako bi igrali kolo.

Novljanska narodna nošnja, gotovo jednakih oblika , pojavljuje se u nekoliko boja. Najraširenija je crna nošnja, koja može biti ukrašena crvenom trakom –kurdelom, pa je to crvena nošnja ili modrom trakom, pa je to modra ili plava nošnja. Osim toga tu je i BERHAN, koji je cijeli bijel, SVILNICA (izrađena od

svile); ili ŠAJNICA (izrađena od brokata); u raznim bojama.

Muška narodna nošnja – postoji zimska, slična albanskoj narodnoj nošnji, i ljetna koja je lagana i od bijelog platna.

NOVLJANSKO NARODNO KOLO je za razliku od mnogih drugih slavenskih kola ove vrste, specifično, sa vrlo sporim korakom, upravo svečanim, što u potpunosti odgovara duhu i značaju narodnih epskih pjesama, koje u kolu pjevaju.

Ipak još danas se razlikuju 3 vrste koraka u novljanskom kolu:

1.spori korak, nazvan: senjski korak

2.brzi korak, poznat kao: arbanaški korak

3.življi korak, koji se naziva: poskočica.

-SVEČANA ŽENSKA NARODNA NOŠNJA

ŠAJNICA ( izrađena od brokata);

SVILNICA (izrađena od svile);

BISERNICA ,vjenčani ukras na glavi djevojke, izrađen od perle.

BERHAN

bijela ženska narodna nošnja

CRVENA ŽENSKA NARODNA NOŠNJA – KAS

PANO

KUD «ILIJA DORČIĆ», poslije drugog svjetskog rata 1951.g., ranije pjevačko društvo, dobiva sadašnji naziv po novljanskom prvoborcu Iliji Dorčiću i razvija vrlo aktivni kulturno umjetnički rad. U njemu djeluje pjevački zbor, folklorna i druge sekcije.

KARNEVALSKI OBIČAJI NOVOGA izložene fotografije na panou sa desne strane predstavljaju karnevalske običaje Novog, od napovidanja udovica i udovaca, rađanja – mišenja mesopusta – karnevalske slamnate lutke – simbola svega lošega u Novom i njegovog krštenja, karnevalske glazbe MESOPUSTARIH, NOVLJANSKOG KOLA, čitanja ŽITKA- OSUDE MESOPUSTA, TE NJEGOVO PALJENJE.

KOTIGA

podsuknja od ovčjih kožica, s vunom s unutrašnje strane. Nosila se za vrijeme zime ispod drugih haljina . muškarci su nosili u zimi hlače i prsluke ZOBUNE isto tako izrađene od ovčjih kožica s vunom. Izrađivali su ih obrtnici- kotižari.

SARZA

duga ženska haljina starijeg tipa.

DUGI RUBAC – MARAMA, ukrašen vezom, što su žene nekad nosile na glavi.

SOPILE

vrsta glazbenog duhačkog instrumenta, karakterističnog za ovaj kraj na kojem se svira u duetu s malom i velikom sopilom. Tu su i crteži dijelova sopila. Muzička skala sopila je različita od one normalne i sastoji se od 5 do 6 tonova, a poznata je kao «istarska ljestvica». Radi se o petotonskom sistemu sa 6-im sniženim tonom. Sviranje na sopili se izvodi istovremeno s oba insrtumenta , a svaki ton male sopile , osim prvog tona prati se nižom tercom vele sopile.

POPIS «ŽITAKA MESOPUSTA» I NJIHOVIH AUTORA, do sada poznate osude (žitak mesopusta); sežu sve do godine 1862., koliko ih se do sada moglo pronaći , sa naznakom i njihova autora. Neke su tu i izložene.

Osuda «mesopusta» piše se uvijek u stihovima i skoro svake godine je drugi autor, a u njoj se iznose svi važniji događaji koji su se u tijekom jedne godine desili u svijetu, zemlji i u Novom, smatrajući za sve odgovornim nesretnog slamnatog mesopusta.

Skip to content