Novosti


MOJ VINODOL BEZ AZBESTA!

U Novom Vinodolskom je održana prezantacija akcije “Moj Vinodol bez azbesta!”, koju je organizirala Udruga Moj otok pod pokroviteljstvom LAG-a “Vinodol”. Riječ je o akciji zamjene azbestnih krovova i fasada u Crikvenici, Novom Vinodolskom i  Vinodolu, kao i u cijeloj Hrvatskoj. Stotinjak građana iz Novog Vinodolskog, Crikvenice i Vinodolske općine sa zanimanjem su posjećivali štanodve proizvođača krovnih elementa ispred Dom kulture koji su izložili svoju ponudu, nudeći i prospekte i pojašnjenja zamjene azbestnih krovova ekološki prihvatljiim krovovima od crijepa do raznih limova.

azbest1

Prezentaciju je u Domu kulture otvorio mr. Ivica Jerčinović, direktor Poduzetničkog centra Vinodol i predsjednik LAG-a Vinodol, koji je istaknuo kako na području triju susjednih lokalnih jednica vlada velik interes za zamjenu azbestnih krovova, koji su opasni za ljudsko zdravlje. Lokalne jednice putem svojih razvojnih projekata koje kandidiraju za sredstva iz EU i od državnih tijela, uključene su u programe energetske učnikovitosti  i energetske obnove obiteljhskih kuća. 

Udrugu Moj otok predstavio je Nenad Maljković, koji je rekao da su predstvanici Udruge obišli već dvadesetak gradova i u tri godine, koliko udruga djeluje, kod ljudi pokušavanju osvijestiti koliko je azbest opasan i kancerogen.

azbest2

– Želimo u naša mjesta vratiti krovove bez azbesta. Iz Krka smo krenuli da zamijenimo azbestne krovove i dosta smo učinili, ali još uvijek ima puno krovova i fasada s azbestom, što treba prema preporukama Europske unije do 2020. godine u Hrvatskoj zamijeniti ekološki prihvatljivim krovovima, a u Gorskom kotaru uz azbestne krovove i fasade od azbesta. Svi smo ugroženi od azbesta, ne samo ljudi, već i kućni ljubimci i domaće životinje – kazao je Nenad Maljković, navodeći da država pomaže u zamjeni azbestnih krovova. Uz proizvođače krovova, predstavio je i  Hrvatsku udrugu krovopokrivača, na čijoj web stranici su i troškovnici i specifikacije. Pozvao je građane da se besplatno učlane u Udrugu Moj otok, što su nazočni učinili svjim potpisima na ponuđene obrasce, a putem udruge lakše će doći do potrebnih informacija vezanih za zamjenu azbestnih krovova, posebno za procjenu krovopokrivača – članova udruge, koji  dolaze i rade procjenu troškova zamjene azbestnih krovova nekim drugim krovovima, koja je besplatna za članove udruge.

azbest3

Nakon prezentacije, postavljena su dva pitanja – koliko košta jedan četvorni metar postavljanja krova i kako do krovopokrivača za procjenu, a Maljković je odgovorio da se posjeti web stranica Hrvatske udruge krovopokrivača i web stranica Udruge Moj otok – www. [email protected] odnosno na mob. 098 212 715 , a svi zaniteresirani dobit će podrobnije informacije.

Skip to content