Novosti


“Mojih prvih šezdeset” – Branka Petrić-Fehmiu

Srićina kuća jučer je odala počast kazalištu. Rođena Novljanka i prvakinja drame Jugoslavenskog dramskog pozorišta Branka Petrić-Fehmiu prvi se puta predstavila novljanskoj publici kroz svoj kazališni rad.
Publika je mogla vidjeti studentski film iz šezdesetih godina ,,Ona voli” te isječke iz predstava ,,Buba u uhu” (odigrana više od 1500 puta), ,,Balkanski špijun” (Petrić-Fehmiu bila je prva Danica Čvorović), ,,Don Juan se vraća iz rata” (zanimljivo je kako je autor – Von Horvath, rođen na Sušaku, a drama je napisana za 35 ženskih i jedan muški lik. Petrić-Fehmiu igrala je 5 lica), ,,Putujuće pozorište Šopalović” (za koju je nagrađena čuvenom Sterijinom nagradom), ,,Rođeni u Yu” (autobiografski monolog iz predstave) te najaktualnije predstave ,,Arzamas” koja je svoju premijeru imala 2020. godine.
Posebna gošća Branke Petrić-Fehmiu i obilježavanja njene karijere započete 1959. godine bila je hrvatska kazališna diva Edita Karađole-Šegvić. Večer je Petrić-Fehmiu, nakon otpjevane ,,Balade iz predgrađa”, posvetila svome fakultetskom kolegi, preminulom glumcu Nenadu Šegviću. Spomenuli su se i obljetnice pet stotina godina od prvog izdanja Marulićeve Judite – prvog umjetničkog epa na hrvatskom jeziku u hrvatskoj književnosti. Karađole-Šegvić publici je recitirala ,,Juditu”, ali i ,,Ognjište” Mate Balote, na što je publika emotivno reagirala.
Večer je završila izvedbom pjesme ,,Ochi chornie”, a Petrić-Fehmiu je na harmonici pratio mladi, perspektivni novljanski harmonikaš Marin Bilić. Obećan je i novi susret u Novom Vinodolskom.
Događanju su prisustvovali i gradonačelnik Grada Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković, Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Barbara Kalanj-Butković te ravnateljica Narodnog muzeja i galerije Đurđica Krišković, ali i obitelj Petrić-Fehmiu – glumački supružnici Uliks Fehmiu i Snežana Bogdanović te njihova kćer, mlada redateljica Nika Fehmiu; istaknuti fotograf Damir Hoyka, glavna urednica časopisa ,,Gloria” Alenka Ostrihon, tekstopisac Željko Krznarić, novinari Anto Ravlić, Franjo Deranja i Željko Slunjski, kao i mnogi drugi Novljani, Zagrepčani i ostali gosti.
Skip to content