Novosti


NA BLAGDAN SV. VINKA BLAGOSLOVLJENI VINOGRADI PAVLOMIRA

Na blagdan sv. Vinka, 22. siječnja, svečano su, u nazočnosti dvjestotinjak gostiju, blagoslovljeni vinogradi Pavlomira. Blagoslovio ih je vlč. Ante Cindrić, bribirski župnik, a prigodnu riječ, nakon direktora Vinarije Pavlomir Miroslava Palinkaša, uputio je  župan primorsko – goranski Vidoje Vujić. Župan Vujić zaželio je Pavlomiru uspješnu vinogradarsku godinu te je potom po starinskim običajima zalio vinovu lozu vinom. Povorku su do vinograda uz svirku i pjesmu predvodili članovi Udruge prijatelja grožđa i vina „Ružica Vinodola“ iz Novog Vinodolskog. Vinova Loza bila je okićena kulenom, kobasicom i slaninom, kako bi grozdovi bili dugi kaao kobasica, debeli kao kulen, a slanina da vino bolje klizi niz grlo.

Župan Vidoje Vujić kazao je da je Primorsko – goranska županija podržavala razvoj vinogradarstva u Vinodolskoj dolini, koju su pokrenuli u Pavlomiru Vukovarci te pohvalio i uputio čestitke na uspješan rad i razvoj Vinarije Pavlomir.

vinko1

Među mnogobrojnim gostima bili su dogradonačelnik Grada Novog Vinodolskog Velimir Piškulić, gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina, članovi Udruge ugostitelja Opatije, Udruge vinara „Žlahtina“ iz Vrbnika, Udruge vinara Belica iz Kastva, članovi Visoke vinske akademije Novi Vinodolski, Udruge Ružica Vinodola te ugostitelji iz Crikvenice, Selca i Novog Vinodolskog. U vinskom podrumu Vinarije Pavlomir gostima su predstavljena vina iz berbe 2012. godine, koja su članovi udruge ugostitelja iz Opatije ocijenili vrhunskim. 

Obilježavanje blagdana sv. Vinka, čime počinje rezidba u vinogradima i početak nove vinogradarske godine, obilježava se u Pavlomiru već petnaestak godina. Privi vinogradi posađeni su 1994. godine, krčenjem i kultiviranjem zapuštenog zemljišta. Danas u Pvalomiru ima 31 hektar vinograda odnosno 140 tisuća čokota iz kojih nastaje vrhunsko vino, koje je dobitnik mnogih nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu. U pavlomirskim vinogradima najviš je autohtone žlahtine, zatim slijede ostale sorte vinove loze – chardonnay, pinot bijeli, muškat žuti, frankovka i cabernet sauvignon. Vinarija Pavlomir proizvodi i kvalitetan roze „Ružica Vinodola“, a prije nekoliko godina proizveden je i pjenušac „1288“, u čast 1288. godine, kada je u Novom Vinodolskom potpisan Vinodolski zakon.

vinko3

U Vionariji Pavlomir stalno je zaposleno deset djelatnika, a povremeno se zapošljava još toliko. U planu je i razvoj maslinarstva na tom području. Dosad je već posađeno stotinjak stabala maslina, a krčenjem novih površina u planu je sadnja maslina na još nekoliko hektara.

Nakon blagoslova vinograda i vinogradara te svih nazočnih, slavlje je nastavljeno uz svirku i pjesmu te slaninu, kobasice, čobanac  i pavlomirska vina.

Skip to content