Novosti


NA BLAGDAN SV. VINKA U VINOGRADIMA PAVLOMIRA POČELA REZIDBA VINOVE LOZE

pav.v3

U vinogradima Pavlomira započela je na blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinograda i vinogradara, rezidba vinove loze, čime se simbolično obilježava početak nove vinogradarske godine. Uz pjesmu i svirku novljanskih članova Udruge prijatelja grožđa i vina Ružica Vinodola, brojnih gostiju  i prijatelja, vlč. Nikolu Gajića, bribirskog župnika, koji je blagoslovio vinograde i sve nazočne, rezidbu su već tradicionalno simbolično otvorili  gradonačelnik Grada Novog Vinodolskog Oleg Butković i primorsko – goranski župan Zlatko Komadina. Direktor Vinarije Pavlomir, Miroslav Palinkaš, pozdravio je sve goste i zaželio im dobrodošlicu te kazao kako se nada da će ova vinogradarska godina biti bolja od izuzetno teške lanjske, kada je bilo puno kišnih dana, no urod je sačuvan, s gubitkom od 20 posto, ali vina su, dodao je, iznenađujiće dobre kvalitete, s nešto manje alkohola, ali s prekrasnim bukeom.

vinko2

Trsje je bilo “okićeno” slaninom, kulenima i kobasicama –  kulenima kako bi grozdovi bili debeli, kobasicama kako bi grozdovi bili dugački i slaninom kako bi vino što bolje klizilo niz grlo.

Gradonačelnik Oleg Butković i župan Zlatko Komadina zalili su vinom trsje kako bi urod bio što bolji. Tom prigodom Oleg Butković je rekao kako je u Pavlomiru blagdan sv. Vinka poseban trenutak lijepog druženja, da se načas zaborave ružne stvari te istaknuo kako vjeruje da će i ove godine biti uspješna berba. Zlatko Komadina rekao je kako je lijepo biti u Pavlomiru u vinogradima Vinodola iz kojih nastaje kvalitetno vino. Zahvalio je Vukovarcima koji su obnovili vinogradarstvo u Vinodolu stvorivši “nešto dobro” te istaknuo lijep primjer suradnje lokalne zajednice i županije. Zaželio je također bolju godinu od lanjske koju je obilježila kiša. 

vinko4

Vinogradi u Pavlomiru prostiru se na 31 hektara, zasađenim različitim sortama loze – chardonnay, žlahtina, pinot bijeli, muškat žuti, frankovka i cabernet sauvignon. Prvi vinogradi su zasađeni 1994. godine, nakon što su vrijedni Vukovarci, koji su u ratnom vihoru došli na područje Grada Novog Vinodolskog, uredili zapušteno zemljište. Godišnje se iz pavlomirskih vinograda proizvede između 120 i 150 tisuća litara vina vrhunske kvalitete. U Vinariji Pavlomir je stalno zaposleno petnaest djelatnika. 

vinko6

Nakon blagoslova i početka rezidbe brojni gosti, među kojima su bili Petar Mamula, zamjenik župana, Vidole Vujić, predsjednik Županijske gospodarske komore, predsjednik Gradskog vijeća Novog Vinodolskog Neven Pavelić, gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina, hrvatski branitelji s Grobnika te brojni poslovni partneri , kupci, ljubitelji vina i drugi gosti, slavlje je nastavljeno uz kobasice i slaninu sa žara te vino iz lanjske berbe.

 

Skip to content