Novosti


NA KORZU HRVATSKIH BRANITELJA OBILJEŽENO MARTINJE

U Novom Vinodolskom na Korzu hrvatskih branitelja organizirano je tradicionalno krštenje mošta u mlado vino, obilježavajući Martinje, blagdan svetog Martina – vinskog sveca. 
Vinski dostojanstvenici – Gordan Šamanić, uz pomoć njegova pomoćnika Nikice Rubčića te pjesmu uz harmoniku »vinskoga kuma« Željka Šostarića-Fumića – obavili su ceremonijal krštenja.

martinje3

Obilježavanje Martinja pratili su mnogi Novljani i njihovi prijatelji, vikendaši i gosti. Na krštenju je obećano da će se ljubitelji dobre kapljice zalagati do »zadnje kapi vina« za održanje, razvitak i punu afirmaciju »Europskog vinskog poretka«. 

martinje4
Vina pojedinih novljanskih proizvođača, članova Udruge ljubitelja grožđa i vina »Ružica Vinodola«, predstavljena su na prigodnim štandovima, a na taj je način nastavljena tradicija obilježavanja Dana sv. Martina koji se slavio i u Vinodolu, koji je potkraj 19. stoljeća bio “pokriven” vinogradima. Tradicija je nastavljena prije dvadesetak godina obnavljanjem vinove loze u Vinodolu u Pavlomiru te proizvodnjom vrhunskih vina. Foto: Nikica Piškulić Juraš.

martinje1

Skip to content