Novosti


NA MEĐUNARODNI DAN MUZEJA – 18. SVIBNJA NARODNI MUZEJ I GALERIJA OTVOREN ZA SVE POSJETITELJE OD 9 DO 19 SATI – ULAZ BESPLATAN

Na Međunarodni dan muzeja – 18. svibnja (srijeda) – stalni postav Narodnog muzeja i galerije Novi Vinodolski otvoren je za sve posjetitelje od 9 do 19 sati, uz besplatan ulaz.

muzej2

Novljanski Narodni muzej i galerija otvoren je za posjetitelje 1951. godine, a od 1973. godine nalazi se u sadašnjim prostorima frankopanskog kaštela, na drugom katu.

U izložbenom prostoru predstavljene su zbirke: arheološka i hidroarheološka, etnografska, kulturno – povijesna, NOB, numizmatička, povijesna, umjetnuička te zbirka obitelji Mažuranić. Izloženi  su zanimljivi eksponati koji govore o dugoj i bogatoj prošlosti Novog Vinodolskog.

ZELJAK62

– Muzej raspolaže s manje od 150 čtvornih metara izložbenog prostora, što nikako ne zadovoljava potrebe muzeja i njegovih brojnih eksponata iz fundusa muzeja pa su posjetitelji uskraćeni za njihovu ljepotu i zanimljivost. Zato je jedna od najvažnijih potreba muzeja  proširenje, uređenje i osuvremenjivanje muzejskog prostora i stalnog postava – navela je ravnateljica Đurđia Krišković.

 

U srijedu, 18. svibnja, u 17 sati bit će otvorena izložbe radova radionice Crvenog križa “Kameleon”, koje u izradile vrijedne ruke malih umjetnika u keramici. Gosti na otvorenju su Mali čakavčići iz Dječjeg vrtića Fijolica.

 

Inače, Međunarodni savjet za muzeje u Parizu (ICOM) proglasio je 1977. godine 18. svibanj Međunarodnim danom muzeja. Toga dana se raznovrsnim manifestacijama simbolički “okuplja” velika zajednica od nekoliko tisuća muzeja u svijetu sa svih pet kontinenata, kako bi se naglasila i istaknula iznimno važna i višestruka uloga muzeja i galerija u programima vezanim za stručno čuvanje i zaštitu muzejske građe te zaštiti cjelokupne pokretne i nepokretne kulturne baštine.

Skip to content