Novosti


NA NOVLJANSKOJ RIVIJERI TURISTIČKI REZULTATI BOLJI DVA POSTO U ODNOSU NA 2011. GODINU

Novljani su tijekom deset mjeseci ove godine ostvarili dva posto bolje rezultate u turističkom prometu, u odnosu na isto razdoblje 2011. godine. U razdoblju od 1. siječnja do 30. listopada Novljansku rivijeru posjetilo je 92 248 turista, koji su ostvarili 534 646 noćenja. Inozemnih gostiju bilo je 78 028 ili osam posto više nego lani, koji su ostvarili 466 136 noćenja ili četiri posto više, u odnosu na prošlogodišnje rezultate. Domaćih gostiju bilo je manje nego lani, 15 095 ili šest posto manje, koji su ostvarili 68 511 noćenja odnosno devet posto manje.

Direktor Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Novog Vinodolskog Vladimir Butković kaže  da su zadovoljni povećanjem broja turista  od dva posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. – Naš plan u 2013. je povećanje od jedan do dva posto, budući da je mogućnost značajnijeg povećanja broja noćenja moguća jedino izvan glavne turističke sezone, s obzirom na popunjenost turističkih kapaciteta tijekom turističke špice.  To znači da neki značajniji porast broja noćenja nije moguć dok god se ne izgrade dodatni smještajni kapaciteti. Oni rastu polagano u privatnom smještaju, dok je hotelski smještaj u posljednjih nekoliko godina čak i padao. Za vjerovati  je da će Novi Resort iskoristiti svoju ponudu, da i van glavne turističke sezone poboljša popunjenost svojih kapaciteta. Ukupno gledajući za 2012. godinu statistički smo zadovoljni, ali smo isto tako zadovoljni nivoom kvalitete uređenja mjesta, ukupnih zabavnih i sportskih zbivanja na razini Grada, kao i hortikulturnim uređenjem i čistoćom. Ovo je prilika da se zahvalim svima koji ulažu trud da naš grad iz godine u godinu postiže bolje rezultate – kazao je direktor Turističkog ureda  Vladimir Butković.

lopar1

Prema zemljama dolaska, i dalje su bili najbrojniji Nijemci, kojih je u statistici Turističke zajednice Grada Novog Vinodolskog  evidentirano 20 965 ili 15 posto više, a ostvarili su 148 165 noćenja ili 14 posto više nego lani u istom periodu. Slijede Česi, (9 199 ili sedam posto više), koji su ostvarili sedam posto više noćenja, zatim

Poljaci (6 894 ili tri posto više), no ostvarili su četiri posto manje noćenja nego lani. Statistika bilježi da je Novi Vinodolski posjetilo 6 563 gosta iz Austrije, koji su iskazali porast od šest posto, no u broju noćenja u odnosu na prošlu godinu manji je za dva posto. Talijani su na četvrtom mjestu po brojnosti posjeta Novljanskoj rivijeri,  njihov broj je 5 988 ili četiri posto manje nego lani, a u broju noćenja iskazuju minus od 11 posto. Mađari su ostvarili 5 797 posjeta, što je isto kao i u prošlogodišnjem desetomjesečnom periodu, a po broju noćenja iskazali su minus od pet posto.

Na Novljanskoj rivijeri svoj odmor provodili su i brojni Slovenci, Slovaci, Nizozemci, Britanci, gosti iz BiH te ostalih zemalja. Po vrstama smještaja hoteli su bili popunjeni sto posto, privatni smještaj bilježi porast od 10 posto, kampovi su u minusu  od dvadesetak posto, a odmarališta iskazuju također minus od petnaest posto.

 

Skip to content