Novosti


NA OVOGODIŠNJOJ “VINISTRI” ŽLAHTINA IZ PAVLOMIRA OSVOJILA SREBRNU MEDALJU, A PJENUŠAC PROGLAŠEN NAJBOLJIM PJENUŠCEM

Na ovogodišnjoj smotri i ocjenjivanju vina “Vinistri”, održanoj nedavno u Poreču, vino žlahtina, proizvedeno iz vinograda Pavlomir u Novom Vinodolskom, osvojilo je srebrnu medalju za kvalitetu, a vinodolski pjenušac je proglašen najboljim. Dobri rezultati u ocjenjivanju vina iz Pavlomira postignuti su i u Opatiji  na Gastexpou – naveo je direktor Vinarije Pavlomir Miroslav Palinkkaš. Također, iz Zavoda za vinarstvo iz Zagreba pjenušac proizveden iz vinograda u Pavlomiru ocijenjen je  kao vrhunsko vino tako da će se Vinarija Pavlomir ubuduće više usmjerititi na proizvodnju pjenušaca.

mir1

– Što se tiče stanja u podrumarstvu, izuzetno smo zadovoljni kvalitetom naših vina, a naročito autohtonom sortom žlahtina, koja postiže na ocjenjivanju vina vrhunske ocjene – ističe Palinlkaš.

Kišovito proljeće ometalo je djelatnike Vinarije Pavlomir u rezidbi i ostalim proljetnim radovima te je sve kasnilo petnaestak dana u odnosu na prošlu godinu, ali budući da je vrijeme i dalje hladno uspjeli su obaviti sve radove.

mir2

– Sa stanjem vinograda smo jako zadovoljni i nadamo se da se neće ponoviti prošla godina s jakom burom i velikom sušom. Imali smo u planu posaditi još jedan hektar vinograda, ali zbog spomenutih problema s kišom nismo uspjeli te smo to odgodili za iduću godinu. Svih 31 hektara vinograda je konačno pod rodom te se nadamo da ćemo postići naš prvobitni plan u proizvodnji oko 150 tisuća litara vina godišnje. Našim aktivnostima posljednjih godina, sadnjom vinograda i pretvaranjem Vinodolske doline u vinorodni kraj, postigli smo da petnaestak ljudi živi od toga – navodi Miroslav Palinkaš.

mir3

Što se tiče plasmana vina, ono je na razini dosadašnjih godina, mada se osjeti kriza u hotelijerstvu u predsezonskom periodu, što je i očekivano, s obzirom na loše vrijeme. U planu Vinarije Pavlomir je završetak kušaone vina i konobe, ali zbog otežanog pribavljanja kapitala ne žele se prezadužiti  te će se planovi ostvarivati nešto sporije nego što je planirano.

No, Pavlomir u suradnji s Turističkom zajednicom i poznatim pjevačem Josom Butorcem, planira i ove godine, kao i ranijih u vinogradima, organizirati tri velika događanja krajem srpnja koncert popularnih tamburaša “Gazda”, 2. kolovoza koncert klape “Cambi” te tradicionalnu manifestaciju Ružicu Vinodola, koja se ustalila već deset godina u Pavlomiru. Također će svakog petka  kod velike bačve u vinogradima održavati tijekom ljeta koncerte s Josom Butorcem i ostalim izbvoađčime te u tim prigodama prezentirati svoja vina. 

mir4

Inače, Pavlomir ove godine obilježava 15 godina proizvodnje vina, tako da su, ističe Miroslav Palinkaš, njihova vrata otvorena građanima za kušanje vina i razgledavanje vinskog podruma i vinograda, naravno, uz prethodnu najavu.

Skip to content