Novosti


NA PLETENOM I BREZAMA ZAVRŠENO SNIMANJE WINETTOU SAGE

Na romantičim predjelima Pletenog i Breza, u zelenom zaleđu Novog Vinodolskog, završeno je snimanje dijelova filma Winettou Sage, koje se osim na toj lokaciji, u Hrvatskoj snima na više lokacija. Prvi film o avanturama Winetoua snimljen je, po romanu njemačkog književnika Karla Maya, davne 1962. godine. Nakon toga snimljeno ih je još devet , a snimali su ih zapadnonjemački filmaši u kooprodukciji s hrvatskom filmskom kućom Jadran na lokacijama nacionalnih parkova Paklenica, Plitvička jezera i Krka, na Velebitu, u kanjonu Zrmanje i Vrliki.

Winn 2

Film promovira Hrvatsku kao turističku desinaciju, koja ima potencijal za daljnji razvoj filmskog turizma. Preporuku je dala i Hrvatska turistička zajednica navodeći da o tome kakav potencijal ima Hrvatska kao zemlja filmskog turizma te filmske i TV industrije govore filmovi o Winettou, a potencijali takvog vida turizma su u tome da se stvara emocionalna povezanost s pričom i posebnostima lokacije, povećava se svjesnost o destinaciji, film utječe na turistovu percepciju same destinacije pa tako mogu pojačati ili čak promijeniti postojeći imidž. Također, navedeno je, stvara se i lokalni brend, a destinaciju posjećuju ciljane grupe turista.

Priča o Winettou je priča o indijanskom poglavici iz plemena Apača, a u Hrvatskoj će se snimiti tri filma, svaki od 90 minuta, koji će se bazirati na prva tri originalna nastavka filma. Njemačka produkcijska kuća Rat Pack prijavila je program mjera poticaja za filmsku i TV proizvodnju trilogije o Winettou Karla Maya, čiji će se dijelovi snimati na originalnim lokacijama serijal Winettou iz 1960.- ijh godina. Koproducenti filmova su i producentske kuće Mytos i Rialto Film, a proizvodnju u Hrvatskoj servisira hrvatska producentska kuća Aleks Produkcija. Početak distribucije očekuje se 2016. godine, a u filmu sudjeluju brojni hrvatski glumci i statisti.

Winn 4

Direktor Turističke zajednice Grada Novog Vinodolskog Vladimir Butković posjetio je filmski set na Pletenom, u pratnji akademskog slikara Ivana Balaževića. O tome što za turizam Grada Novog Vinodolskog znači snimanje filma o Winettou, Vladimir Butković kaže: – To nam puno znači, u tijeku je izrada promotivnih materijala. Pozivam sve koji se bave izradom suvenira, da na  temu Winettoua izrade suvenire, jer to je zanimljivo za turiste,  posebno za one s njemačkog tržišta. I mediji su pokazali interes za desitnacije na kojima se snimao film o Winettou te se planira  dogodine ponuda turističkog putovanja tragovima Winettoua – kazao je Vladimir Butković. Foto: Ivan Balažević.

Skip to content