Novosti


NA SVEČANOJ SJEDNICI GRADSKOG VIJEĆA GRADA NOVI VINODOLSKI URUČENA GODIŠNJA NAGRADA GRADA MESOPUSTARSKOM DRUŠTVU

svec1

U prepunoj dvorani Doma kulture održana je u povodu Dana Grada Novog Vinodolskog, 6 siječnja, svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj su predsjednik Gradskog vijeća Neven Pavelić i gradonačelnik Oleg Butković govorili o postignućima Grada tijekom protekle godine. Sjednicu je otvorio Neven Pavelić koji je, pozdravljajući sve nazočne, kazao kako se ovogodišnji Dan Grada slavi u pozitivnom ozračju još bolje razvijenog Grada. Istaknuo je odličnu suradnju između Gradskog vijeća i izvršne vlasti odnosno gradonačelnika Olega Butkovića. U mandatu gradske vlasti održane su 32 sjednice Gradskog vijeća, s 88 točaka dnevnog reda, naglasio je Neven Pavelić, dodajući da su donesene brojne odluke i dokumenti značajni za daljnji razvitak Grada Novog Vinodolskog. Pozvao je sve na zajedništvo kako bi se što više napravilo za Grad Novi Vinodolski, koji je ocijenio sigurnim i stabilnim. Prije toga, pozdravio je sve nazočne, među kojima su bili nadbiskup riječki dr. Ivan Devčić i saborski zastupnik SDP -a Saša Đujić te predstavnici susjednih gradova i Primorsko – goranske županije. 

svec2

Gradonačelnik Oleg Butković podsjetio je da je točno prije 725 godina, 6. siječnja 1288. godine,  u Novom Vinodolskom donijet Vinodolski zakon, majstorsko pravno djelo koje  hrvatski narod stavlja u sam vrh europskog pravnog života. – Ovaj slavan dan kada su naši preci na čelu s knezom Leonardom običajno pravo pretočili u pravne norme slavimo kao Dan Grada Novog Vinodolskog. Slijedeći naše stare kao što su sjedinjeni na slici u našoj Gradskoj vijećnici, i mi, građani Novog Vinodolskog, moramo raditi na boljitku života u našem Gradu – poručio je Oleg Butković.

svec3

 – Iza nas je još jedna uspješna godina u kojoj smo povećali prihode u odnosu na 2010. i 2011. godinu. Zaustavili smo pad prihoda, stabilizirali gradski proračun, ostvarili veće infrastrukturne projekte. Završena je najveća investicija – lukobran u Klenovici – koju realiziramo zajedno s Ministarstvom mora i Primorsko – goranskom županijom vrijedna 9 milijuna kuna, izgrađen je kružni tok  na D 8 vrijednosti 1,5 milijuna kuna, izgrađena je nova vodosprema  na Krasi 2,2 milijuna kuna, završena je kanalizacija na Krasi 1,5 milijuna kuna, u tijeku je završetak radova na rekonstrukciji Ulice Antona Mažuranića, čija je vrijednost 2,3 milijuna kuna, rekonstruirana je Ulica Nikole Butkovića u Povilama (300 tisuća kuna), završeno je  uređen je Dom u Bateru (300 tisuća kuna), završeno je uređenje otočića Svetog Marina (250 tisuća kuna), izgrađen je prilaz ulicama Frana Mažuranića – Bribirska (150 tisuća kuna), izrađeni su glavni projekti  te se očekuje izdavanje građevinske dozvole za vodifikaciju Breza, Krmpota te Gornjeg Zagona, izrađeni su glavni projekti te se očekuje izdavanje građevinske dozvole za kanalizaciju Prisike i Pod sv. Mikulj, u izradi je DPU novog groblja. Izrađeni su glavi projekti za infrastrukturu u Poduzetničkoj zoni Zapad te se očekuje izdavanje građevinske dozvole u 2013. Za sanaciju plaža izdvojeno je 500 tisuća kuna. U 2012. Novi je osvojio prvo mjesto na Kvarneru, za mjesta do deset tisuća stanovnika i dobio Plavi cijet. Putem Podzetničkog centra subvencionirano je dvadeset kredita (668 tisuća kuna), što je planirano i u 2013 – istaknuo je gradonačelnik Oleg Butković.

svec4

Osvrnuo se i na Hotele Novi. – Iako smo uspjeli naplatiti veći dio duga, što je bio vrlo težak posao i nije bilo lako to izdržati, stanje u toj tvrtki  je vrlo teško i neizvjesno. Vjerujem da rješenje postoji i Grad je zainteresiran  oko rješenja tog pitanja – uz zajednički dogovor svih strana – rekao je dalje Butković.

Za marinu je izdano sedam građevinskih dozvola, čeka se na osma, za koju Vlada RH mora donijeti odluku da daje suglasnost na proširenje lučkog područja. To već tri mjeseca stoji u Vladi i vjerujem da će se to ubrzati. U Poduzetničkoj zoni će se graditi Nautički centar, što je prvi korak u izgradnji marine, što znači i da privlačni investitorima i to je dobro, jer će se otvoriti nova radna mjesta. Početkom 2013. ide rekonstrukcija državne ceste D8 u dužini od 12,5 kilometara, s rješavanjem svih pet priključaka, što sufinancira Grad zajedno s Hrvatskim cestama. Prioritet nam je ravnomjeran razvoj svih okolnih mjesta – vodifikacija Breza, Krmpota i Gornjeg Zagona, kao i cjelokupna infrastruktura  PZ Zapad, što ćemo kandidirati prema EU fondovima. I dalje uspješno stipendiramo učenike i studente, sufinanciramo i prijevoz učenika i studenata. Uređeni su prostori u Maloj sali za dnevni boravak umirovljenika, pratimo sve programe, isplatili smo božićnice, financiramo redovan rad, izlete, edukacije…

svec5

Ponosni smo na kulturna događanja tijekom cijele godine. Rijetko koji grad ima toliko priredbi ne samo ljeti, već i tijekom cijele godine. Snaga i formula  uspjeha je što smo kroz rad i brigu svih članova Gradskog vijeća, Gradske uprave povezali sve segmente razvoja Grada, gospodarstvo, ekologiju, urbanizam i prostorno planiranje, poduzetništvo, zdravstvo i socijalu, kulturu i sport.

– Planirajući i redizajnirajući  mnoge investicije i programe mora se stvoriti pozitivno ozračje i kod svakog  dobronamjernog građanina da naš Grad  može i mora planski i kontinuirano prosperirati  te da svaki građanin svojim aktivnim djelovanjem i promišljanjem može sudjelovati u razvitku svoga Grada. Grad Novi Vinodolski će i dalje širiti i razvijati prijateljstvo i suradnju na svim razinama kao i sa drugim jedinicama lokalne samouprave – kazao je gradonačelnik Oleg Butković. Zahvalio je Vladi RH i Primorsko – goranskoj županiji na dobroj suradnji.

Čestitke Gradu uputili su Berislav Tulić iz PGŽ i Tomislav Klarić, gradonačelnik Grada Bakra. Tulić je pohvalio uspješan rad Gradske uprave i Grada te izrazio zadovoljstvo što Županija  sudjeluje u realizaciji velikih novljanskih projekata te što je Grad Novi Vinodolski uspješno prebrodio proteklu godinu. Obećao je da će se predstavnici Županije založiti kod Vlade RH u rješavanju problema o čemu je govorio gradonačelnik.

Tomislav Klarić je uime svih gostiju, uz čestitke, zaželio da se u Novome ostvari vizija gradonačelnika Olega Butkovića, njegova tima i članova Gradske uprave, koji se mogu pohvaliti realizacijom brojnih projekata. Podsjetio je  na angažman gradonačelnika Novog, Otočca, Senja, Crikvenice i Bakra oko realizacije projekta autoceste Križišće – Žuta Lokva, koja nije ušla u program ove Vlade, a koja bi značila blagostanje  čitavog ovog kraja.

Čestitke je uputio i načelnik Općine Molve Stjepan Fosić, s kojim je gradonačelnik svečano na sjednici potpisao povelju o prijateljstvu Grada Novog Vinodolskog i Općine Molve.

svec6

Najsvečaniji dio svečane sjednice bilo je uručenje nagrade Grada Mesopustarskom društvu Novi Vinodolski. Nagradu je preuzeo Miljenko Žanić, koji  je u ime  mnogih generacija ljubitelja Novljanskih narodnih i mesopusnih običaja, ispred Mesopustarskog društva i Katedre čakavskog sabora Novljansko kolo zahvalio  na ukazanoj časti i dodijeljnoj nagradi Grada. Prije toga Mali mesopustari su gromoglasnom glazbom, u novljanskim narodnim nošnjama pozdravili sve nazočne, a članovi Mespustarskog društva na pozornici su izveli zanimljiv igrokaz. 

U programu, koji je vodila prof. Barbra Kalanj Butković, sudjelovali su Joso Butorac, ženska klapa Puntape iz Novog Vinodolskog i mališani, polaznici Glazbene igraonice u sklopu Narodne čitaonice i knjižnice Novi Vinodolski.

 

Skip to content