Novosti


NA SVEČANOJ SJEDNICI GRADSKOG VIJEĆA GRADA NOVOG VINODOLSKOG URUČENA NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO JOSI BUTORCU

 MG 2487

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Novi Vinodolski, što je održana u povodu Dana Grada – 6. siječnja u prepunoj dvorani Doma kulture, nakon pozdravnih govora predsjednika Gradskog vijeća Nevena Pavelića i gradonačelnika i saborskog zastupnika Olega Butkovića, uručene su nagrade Grada za 2015. godinu Josi Butorcu za životno djelo, Narodnoj čitaonici i knjižnici u povodu 170 obljetnice djelovanja te kulturne institucije, godišnje nagrade klapi Vinčace iz područja kulture i Nenadu Bugarinu iz područja sporta.

 MG 2516

 

Gradonačelnik Oleg Butković

 

Među mnogobrojnim gostima i prijateljima koji su bili nazočni svečanoj sjednici bili su nadbiskup riječki i mitropolit msgr. Ivan Devčić, Erik Fabijanić, predsjednik Skupštine Primorsko – goranske županije, Ermina Lekaj Prljeskaj, saborska zastupnica, Veljko Miškulin, predsjednik Županijskog suda Rijeka, Dražen Zekić, načelnik Policijske postaje Crikvenica, Damir Rukavina, gradonačelnik Grada Crikvenice i Lovorko Gržac, predsjednik Gradskog vijeća Crikvenice, Darko Nekić, gradonačelnik Senja, Nikola Grgurić, gradonačelnik Raba, Tomislav Klarić, gradonačelnik Bakra, Boris Miklić, predsjednik Općinskog vijeća Vinodolske općine, Tone Radočaj, zamjenik gradonačelnika Ogulina, Ana Kučić, zamjenica gradonačelnika Malog Lošinja, Zlatko Fumić, načelnik Općine Brinje, Neven Komadina, načelnik Općine Dobrinj, Robert Antun Kraljić, načelnik Općine Malinska Dubašnica, župnici Ivan Peranić, Hrvoje Poljak i mnogi drugi.

 MG 2573

 

Laureati Nagrada Grada 2015. s gradonačelnikom Olegom Butkovićem i predsjednikom Gradskog vijeća Nevenom Pavelićem

 

Skup je počeo hrvatskom himnom koju je izvela klapa Vinčace, zatim je Udruga Dubašljanski kolejani izvela vrlo efektan nastup igrajući kolo, uz pratnju sopila, što su nazočni nagradili velikim pljeskom.

Pozdravljajući sve nazočne, predsjednik Gradskog vijeća Neven Pavelić kazao je da je u 2015. godini održano sedam sjednica Gradskog vijeća na kojima su donošene odluke u svrhu lakšeg i boljeg života građana Grada Novog Vinodolskog, među kojima su nacrt Strategije razvoja Grada Novog Vinodolskog 2015. – 2020., IV. izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Novi Vinodolski, proračun Grada za 2016. godinu. Čestitao je svim dobitnicima nagrada Grada Novog Vinodolskog.

 MG 2546

 

Oleg Butković uručio nagradu za životno djelo Josi Butorcu

 

Gradonačelnik Oleg Butković istaknuo je da Novi slavi 6. siječnja Dan Grada, na datum kada je donijet slavni Vinodolski zakon 1288. godine, najstariji pravni običajni zakon, koji danas izučavaju mnogi europski i svjetski pravni stručnjaci. “To je dokaz da smo Grad u kojem je rođeno europsko i svjetsko zakonodavstvo, Grad bogate prošlosti, ali i grad velike perspektive. Temeljne vrijednosti Vinodolskog zakona su demokracija, vladavina prava i odgovornost – te vrijednosti živimo i danas u našem Gradu” – naglasio je Oleg Butković, ističući da je iza nas još jedna uspješna godina, godina u kojoj su ostvareni mnogi infrastrukturni projekti, neki su i započeti te da je 2015. – godina preokreta.

 MG 2537

 

Neven Pavelić uručio nagradu Grada Barbari Kalanj Butković

 

Gradonačelnik je nabrojio najvažnije projekte: izgradnja novog ulaza u Poslovnu zonu Zapad 3,5 milijuna kuna te 1 milijun od ŽUC-a, sanacija plaža Lišanj, Crveni križ, Povile, Klenovica, izgradnja kanalizacije u Ulici Šćedine, izgradnja parkirališta Slavuj, održavanje i sanacija javne rasvjete Smokvica i Zagrebačka ulica u naselju Grabrova, provođenje projekta aglomeracije Novi – Crikvenica, 12 milijuna kuna bespovratnih sredstava za sve građevinske dozvole i biološki pročistač, a do 2018. godine mora biti gotov sustav, odobrena sredstva od strane Ministarstva poljoprivrede, 7,5 milijuna kuna za kanalizaciju naselja Mikulja i Pod Sveti Mikulj, čiji radovi počinju ovih dana i već su zaključeni ugovori, kanalizacija za naselje Prisika i Krasa, za što su osigurana sredstva od 2,5 milijuna kuna, gotova je dokumentacija za izgradnju pretovarne stanice na deponiji Duplja, koja mora biti izgrađena u 2016., a čija je vrijednost 7 milijuna kuna, Strategija razvoja Grada.

 MG 2523

 

Neven Pavelić predaje nagradu Grada Nenadu Bugarinu

 

-Tu su i privatne investicije –  marina Muroskva 7,5 milijuna eura čiji se završetak očekuje u lipnju 2016., a izgrađena je i nova hala u Poslovnoj zoni. Na marini u gradskoj luci radovi su stali i nova Vlada je na potezu, kao i za resort – naveo je gradonačelnik Butković. 

Tijekom 2015. godine  održane su mnoge kulturne i sportske manifestacije Ružica i Karneval, Okolotorno – koji je bio pun pogodak, Fit for Novi, Jedra Vinodola, velika proslava je bila održana u Novom povodom 20. godina Oluje, održan je znanstveni skup o prof. dr. Josipu Sokoliću, koji je u Novom dobio i svoju ulicu, jedni smo grad ili općina u Primorsko – goranskoj županiji koji je dao ime Obali dr. Franje Tuđmana, održane su manifestacije Prosinac u Novom.

 MG 2535

 

Klapa Vinčace

 

– U 2016. godini nastavlja se uređenja plaže na Bribirskoj obali, planirani su veliki projekti: integrirani projekt obnove kulturne baštine Novog Vinodolskog – uređenje Frankopanskog kaštela, Frankopanskog trga te Doma kulture  odnosno obnova čitave gradske jezgre, izgradnja infrastrukture u Poslovnoj zoni Zapad, izgradnja Društvenog doma u povilama, II. faza lukobrana u Klenovici i TIC u Klenovici.

Grad Novi Vinodolski će i dalje razvijati dobre prijateljske odnose sa susjednim i prijateljskim gradovima. Podupirat će i dalje sve kulturne, športske udruge te posebno civilne udruge, posebno one iz Domovinskog rata te udrugu NOB-a – istaknuo je Oleg Butković, zahvaljujući svojim suradnicima, djelatnicima Gradske uprave, ravnateljima gradskih ustanova kao i direktorima i djelatnicima gradskih poduzeća na suradnji i ostvarenju svih ciljeva, zahvalio je i Županiji na podršci za realizaciju svih novljanskih projekata.

– Od nove Vlade RH očekujem pomoć u ostvarivanju velikih infrastrukturnih projekata te otvaranju novih natječaja za sredstva EU, 2015. nije bila za pohvaliti – rekao je gradonačelnik Oleg Butković. Čestitao je ovogodišnjim dobitnicima nagrada Grada.

Najsvečaniji dio sjednice bilo je uručivanje nagrada Grada. Neven Pavelić uručio je nagrade klapi Vinčace, Nenadu Bugarinu i ravnateljici Narodne čitaonice i knjižnice Novi Vinodolski prof. Barbari Kalanj Butković, a gradonačelnik Oleg Butković nagradu za životno djelo glazbeniku Josi Butorcu, koji je zahvalio pjesmom o Novom, ističući da mu je to najdraža od svih nagrada. Novljanski slavuj Joso Butorac osvojio je lani Melodije Istre i Kvarnera, a nagrada za životno djelo je veliko priznanje za ljubav koju iskazuje prema svome gradu i rodnim Krampotama. Joso Butorac je i zapjevao sa svojim prijateljima Voljenom Grbcem i Mirkom Cetinskim, što je također nagrađeno velikim aplauzom.

I klapa Vinačce zahvalila je izvodeći pjesmu Vapor plovi, s kojom je pobijedila na Festivalu klapa u Omišu 2015. godine, što su nazočni nagradili velikim pljeskom. Jedriličar Nenad Bugarin je rekao da mu je od svih priznanja najdraže ovo koje je dobio od svoga grada, zahvaljujući svojim klubovima Burin, Val i Labud te obitelji. Bugarin je lani postao viceprvak svijeta do 23 godine u klasi Finn. Barbara Kalanj Butković, zahvaljujući u ime Narodne čitaonice i knjižnice na nagradi Grada istakla je koliki je utjecaj i značaj imala knjižnica tijekom svojih 170 godina djelovanja u Novom Vinodolskom.

 MG 2476

 

Staroslavenska misa Dubašnica

 

Čestike su uputili Erik Fabijanić, koji je istaknuo dobru suradnju Primorsko – goranske županije i Grada Novog Vinodolskog, , a u ime svih gostiju Tomislav Klarić, gradonačelnik Grada Bakra, koji je čestitao na uspjesima Grada i Olegu Butkoviću na funkciji zastupnika u Hrvatskom saboru.

Sve nazočne razveselili su mališani Dječjeg vrtića Fijolica koji su na pozornici plesali, a od nazočnih dobili su veliki aplauz. U programu su nastupili i Pučki pivači.

Prije svečane sjednice Gradskog vijeća u crkvi sv. Filipa i Jakova u povodu blagdana Sveta tri kralja i Dana Grada Novog Vinodolskog održana je pjevana staroslavenska misa Dubašnica koju su izveli članovi Udruge Dubašljanski kolejani iz Dubašnice na otoku Krku.

FOTO: IVAN BALAŽEVIĆ

Skip to content