Novosti


NAGRADU GRADA ZA 2012. GODINU DOBILO MESOPUSTARSKO DRUŠTVO NOVI VINODOLSKI

Gradsko vijeće Grada Novog Vinodolskog na 32. sjednici, posljednjoj u ovoj godini, pod predsjedavanjem Nevena Pavelića, predsjednika Vijeća, prihvatilo je rebalans proračuna, prema kojemu proračun Grada za ovu godinu iznosi 39,4 milijuna kuna, što je 2,9 posto manje od planiranog proračuna. Protiv su glasovali vijećnici oporbe u Gradskom vijeću – SDP i HNS. Gradsko vijeće je prihvatilo i III. Izmjenu i dopunu Programa građenja objekata i uređaja komunalne infrastrukture i vodnih građevina za 2012. godinu, a suzdržani od glasovanja bili su vijećnici SDP-a i HNS-a.

grvi1

Nakon kraće rasprave, jednoglasno je prihvaćeno Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Grada Novog Vinodolskog za 2011. godinu, koje je obrazložio Zoran Tomić, pročelnik Upravnog odjela za financije.

Vijećnik SDP-a, ujedno i potpredsjednik Gradskog vijeća, Marko Sokolić, zamjerio je što se izvješće o reviziji našlo tri dana prije kraja godine. Izrazio je zabrinutost dodjelom sredstava sportskim klubovima bez jesnih kriterija te upitao o navedenih 1,3 milijuna kuna zateznih kamata. Također, rekao je da nema jasnih mjera racionalizacije unutar gradske uprave te upitao o naplati gradskih potraživanja od 4,2 milijuna kuna.

Gradonačelnik Oleg Butković odgovorio je da je Grad Novi Vinodolski, kao i cijela država 2009. godine ušao u krizu, došlo je do pada prihoda od komunalne naknade, komunalnog doprinosa i poreza, što je nastavljeno 2010. i 2011. godine, zbog čega se odustalo od nekih investicija. Rezani su troškovi, a dva puta su smanjene plaće zaposlenima za šest posto. – Od donošenja odluka o naplati duga od Hotela Novi u prosincu 2010. i veljači 2011. SDP je bio protiv naplate tih dugovanja. I kad smo naplatili dugove od Hotela Novi opet je SDP bio protiv, a sada se govori o naplati dugova, što nije korektno. Uz Grad, komunalna poduzeća Ivanj i Vodovod Žrnovnica kao i Turistička zajednica  bez naplate tih prihoda za komunalnu naknadu, vodu, smeće, kanalizaciju i boravišnu pristojbu od Hotela Novi teško bi mogli redovno funkcionirati. Kroz rasprave SDP je uvijek bio protiv toga, a Grad je uspio naplatiti 3,5 milijuna kuna, Ivanj 1,2 milijuna kuna, a TZ 700 tisuća kuna, a kada dođe na red naplatit će se i dugovi za vodu. Kroz medije me SDP napadao  da uništavam gospodarski subjekt – kazao je gradonačelnik – spominjalo se i da je Grad u bankrotu, a ove godine Grad je naplatio devet milijuna kuna potraživanja. Nismo htjeli ničiji stečaj, ali zahtjev za pokretanje stečajnog postupka je bio instrument naplate dugova. Nitko nije rekao da u Gradu Novom nema krize, no ja sam optimist. Jednako smo krenuli prema svim dužnicima – tu je i naplata od Hitmarine i drugih. SDP je bio protiv naplate dugova i to će ostati zapisano – rekao je Oleg Butković, dodajući da SDP nije vodio računa o Gradu Novom Vinodolskom te da je Vlada RH odbila Grad za brdsko – planinsko područje, a saborski odbori dali su pozitivno mišljenje, s obrazloženjem da je Novi super razvijen grad i zauzima mjesto među pedeset najrazvijenijih gradova u Hrvatskoj. SDP-ovoj vijećnici Snježani Klaić poručio je da stane iza svojih riječi.

Marko Sokolić rekao je da SDP nije bio protiv naplate potraživanja, već protiv pokretanja stečaja nad Hotelima Novi.

Nakon toga svi vijećnici glasovali su za izvješće o reviziji.

Gradsko vijeće donijelo je odluku o dodjeli priznanja Grada Novog Vinodolskog u 2012. godini Mesopustarskom društvu  za dugogodišnje stvaralaštvo i rad na očuvanju mesopusnih narodnih običaja.

Skip to content