Novosti


Najava: Film „Trst, Jugoslavija“: Fićom po traperice

Grad Novi Vinodolski u postupku je provođenja aktivnosti na projektu  Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020.  Mjesec rujan rezerviran je za KinoDok, zajednički projekt sedam europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju dokumentaraca. Emitiranje započinje filmom “Trst, Jugoslavija:Fićom po traperice”.

Trst – grad u kojem se je istočni komunizam sudarao sa zapadnim kapitalizmom; oni su za nas bili tako bliski daleki zapad, a mi za njih tajnoviti, socijalistički istok. Oni su kod nas dolazili na jeftino ljetovanje i po još jeftinije gorivo, a mi kod njih po kapitalističke traperice i kavu. To je grad u kojem ste vi, ili vaši roditelji, kupili prve traperice, kožne čizme ili lutku za dijete. Ponterosso, najpoznatiji tršćanski trg, sedamdesetih i osamdesetih je godina bio glavno shopping odredište za stotine tisuća jugoslavenskih ljudi. A nama, Primorcima, na sreću, bio je najbliži.
Alessio Bozzer prikupio je mnoge duhovite i nevjerovatne anegdote toga vremena u jednom filmu – „Trst, Jugoslavija“: Fićom po traperice.

Imate se priliku podsjetiti legendarnih načina na koji su ovdašnji ljudi švercali kavu i deterdžent, krijumčarili vino u bocama mlijeka, navlačili na sebe na desetke odjevnih predmeta, sakrivali novac u svim mogućim dijelovima tijela, a sve to kako bi izbjegli plaćanje carine.

Film će, u sklopu KinoDoka, biti prikazan u dvorištu Doma Braće Mažuranić, u petak, 7. rujna s početkom u 20:00h. Ulaz je besplatan!
(U slučaju lošeg vremena, projekcija će biti u Narodnoj čitaonici).

Skip to content