Novosti


NAJBOLJA VINA 2019 GODINE PROIZVELI SU ŽELJKO ŠOSTARIĆ-FUMIĆ I DARKO SVETIĆ

U organizaciji Udruge prijatelja grožđa i vina Ružica Vinodola iz Novog Vinodolskog održano je tradicionalno ocjenjivanje vina, novljanskih vinara amatera. Na ocjenjivanje je prijavljeno 26 uzoraka i to 17 bijelih vina, 6 crnih, 2 rosea i 1 prošek. Iako je ocjenjivanje po planu trebalo biti u ožujku, epidemija COVID 19 nije dozvolila provedbu i ocjenjivanje tada već prikupljenih uzoraka pa je isto obustavljeno. Dok je epidemiološka situacija dozvolila, prišlo se je prikupljanju novih uzoraka i ova tradicionalna aktivnost je privedena kraju.

Komisija u sastavu: Patricia Sandalj Rumac, Marija Stan Kolar i Mario Jeličić garantirala je realnu i kvalitetnu ocjenu. Nakon ocjenjivanja nameće se zaključak da vinari iz godine u godinu napreduju i da se u Novom proizvode i piju sve kvalitetnija vina, na ponos Vinodola i samog Grada Novi Vinodolski te Udruge Ružica Vinodola koja gaji i potiče razvoj vinogradarstva i vinarstva u Vinodolu, a posebice u Novom Vinodolskom. Posebne pohvale komisija je uputila na adresu vinara koji su se potrudili da i crna vina ove godine imaju iznenađujuće visoku kvalitetu što do ove godine nije bio slučaj.

Zlatne diplome za bijela vina ove godine pripadaju: Želji Šoštariću – Fumiću, Vinku Rubčiću-Mačku, Željku Blažekoviću,  Vanji Kern Njavro, Miljenku Blaževiću te Zoranu Kriškoviću i Anđelku Ježiću. Srebro kod bijelih vina zaslužili su:  Miljenko Manestar, Zlatko Juranić, Darko Svetić, Josip Tomić – Terilo, Andrija Breški i Vedran Švast. Za nijansu slabije ocjene i brončanu diplomu za svoja bijela vina dobili su: Vinko Rubčić-Mačak, Goran Tonković i Željko Šostarić. U kategoriji bijelih vina priznanja dobivaju Ronald Žanić i Vedran Stošić. Posebno treba istaknuti da niti jedno vino nije ostalo ispod ocjenjivačke crte, što je također prvi put zabilježeno.

Zlatnu diplomu za ovu godinu kod crnih vina osvajaju Darko Svetić, Josip Tomić – Terilo, Miljenko Manestar, Srećko Butković i Vinko Rubčić – Mačak. Srebrnu diplomu za svoje crno vino dobio je Nikica Rubčić. Na ocjenjivanje su pristigla i dva uzorka rosea od kojih je zlatnu diplomu dobio Josip Tomić – Terilo, a brončanu Vinko Rubčić – Mačak. Prošek Josipa Tomića-Terila dobio je priznanje.

Ove godine Medalju apsolutnog pobjednika bijelih vina primit će Željko Šostarić – Fumić sa vrlo visokom ocjenom 19,23 za svoju graševinu. Da crna vina ne zaostaju za bijelima pobrinuo se je šampion crnih vina Darko Svetić koji je dobio istih 19,23 za svoj Cabernet Sauvignon.

Zahvale sudionicima i ocjenjivačkoj komisiji, kao i čestitke najboljima ispred vodstva udruge „Ružica Vinodola“ uputio je tajnik udruge Velibor Velo Topolovec. Zahvalio se je i Vinskoj kući Pavlomir i obitelji Palinkaš na domaćinstvu. Nakon proglašenja ocjenjivanja nastavljeno je tradicionalno druženje vinara i članova udruge koji su se ove godine „uz bačvu“ okupili u rekordnom broju. Epidemiološka situacija i lijepo vrijeme privuklo je u Pavlomir gotovo sve članove udruge.

Skip to content