Novosti


NAKON SPALJIVANJA MESOPUSTA “POKLEKNUTOG” POČELA KORIZMA

Nakon spaljivanja uz more dvaju novljanskih mesopusta – krivaca za sve loše što se protekle godine događalo u Novom Vinodolskom – “Lakomca” (malog mesopusta) i “Pokleknutog” (velikog) počela je korizma, vrijeme kada se mnogi odriču nekih loših navika.

Prije toga, održano je 21. Novljansko prelo, koje je i ove godine obilovalo aktualnostima iz života Novog Vinodolskog, a okosnica je bio nekadašnji hotel Klek, koji je nedavno srušen i na njegovu mjestu bi trebao niknuti novi, luksuzni hotel za godinu dana.

zeljak241

Održano je i tradicionalno suđenje mesopustu, čitan je žitak, mesopusti su osuđeni, a nazočni građani u novljanskim narodnim nošnjama, uz specifične pjesme, koje su izvodili novljanski ‘pivači’ igrali su novljansko kolo. Na pepelnicu je održan ‘sprogod’ obaju mesopousta, koji su završili spaljeni na obali mora, uz povike nazočnih: “Bil je, ni ga – opet će prit…”

zeljak242

Završene su i maškarane zabave u Domu kulture, koje su se svake subote održavale, uz grupu “Tremolo”. Zabave su ove godine bile izuzetno dobro posjećene.

zeljak244

Tradicionalni narodni mesopusni običaji time su završili ove godine i život se vraća u svakodnevni ritam.

Inače, Novljanski mesopust je uvršten u nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Organizatori Novljanskog mesopusta su Centar za kulturu Grada Novog Vinodolskog, Katedra čakavskog sabora “Novljansko kolo”, Mesopustarsko društvo i KUD “Ilija Dorčić”  Novi Vinodolski. Pokrovitelji su Grad Novi Vinodolski i Turistička zajednica Grada Novog Vinodolskog.

 

Skip to content