Novosti


NARODNA ČITAONICA I KNJIŽNICA NOVI VINODOLSKI IMA SVOJU WEB STRANICU

Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski od prije nekoliko dana ima svoju web stranicu –www.nck.hr –  na kojoj su svi relevantni podaci vezani za knjižničku djelatnost. Tako u sadržaju stoje mogućnosti pretraživanja podataka o knjižnici, o ulozi i značaju Narodne čitaonice i knjižnice, Strateški plan razvoja za razdoblje 2015. – 2018., planovi i pokazatelji. Ipak, za čitatelje odnosno korisnike i članove Knjižnice najzanimljiviji je korisnički katalog, koji je, kaže ravnateljica Barbara Kalanj Butković, jednostavan za pretraživanje jer nudi sve mogućnosti – pretraživanje po autorima, naslovima knjiga, pojmovima.

barbara1

– Kako je knjižnica u potpunosti kompjutorizirana cilj nam je bio izrada vlastite Web stranice i stavljanje knjižničnog kataloga na Internet kako bismo korisnicima pružili što kvalitetniju uslugu. Knjižnica je u travnju 2014. godine promijenila dotadašnji program MEDVED u novi program ZAGI. Tendencija je umrežavanja svih knjižnica  na razini Primorsko – goranske županije. Većina knjižnica je već prešla na  program ZAGI i svi ćemo biti umreženi, što znači veću mogućnost traženja određenog autora ili knjige iz drugih knjižnica, ako, primjerice, u novljanskoj knjižnici nema te knjige ili je na posudbi. Novim programom preneseno je i cjelokupno članstvo, a posudba knjiga se obavlja putem njega. Korisnici mogu zatražiti i dobiti svoj pin te vidjeti svoj status zaduženja( datum zaduženja knjige i datum povratka knjige). Ovaj program je napredniji, sofisticiraniji i daje puno više mogućnosti – navodi ravnateljica Barbara Kalanj Butković, ističući i druge prednosti koje nosi – centraliziranu obradu knjiga iz Zagreba.

Na web stranici nck.hr je i blog kojim se najavljuju događanja. Edukativne igre za najmlađe su u izradi. Tu su i podaci o sjedištu knjižnice, kontaktima s oznakom na karti, radno vrijeme korištenje računala, cijene i ostali podaci. Na stranici je i Dječja igraonica, Čitaonica te posebno značajna nakladnička djelatnost – izdavanje knjiga domaćih autora, njegovanje kulturne i povijesne baštine i drugo. Uz to knjižnica je i na Facebooku, na kojemu se najavljuju kulturni događaji.

knjiznica2

Stranicu je izradila tvrtka Prospekt – promocija, dizajn, programiranje iz Rijeke. 

Novljanska knjižnica osnovana je 1845. godine i oduvijek je bila središte kulturnih zbivanja u Novom Vinodolskom. A danas s novim internetskim stranicama knjižnica jednim klikom nudi puno više informacija svim zainteresiranim korisnicima. Time se ispunjavaju ciljevi iz Strateškog plana razvoja 2015. – 2020. prema kojima je Narodna knjižnica obavijesno središte, koje svojim korisnicima omogućuje neposredan pristup svim vrstama znanja i informacija. Prvi opći cilj je Knjižnica kao suvremeno informatičko i obrazovno središte, a drugi opći cilj je Knjižnica kao kulturno, društveno i turističko središte, što se suvremenijom  informatizacijom već postiže.

Skip to content