Novosti


NARODNI MUZEJ I GALERIJA NOVI VINODOLSKI OBILJEŽIO MEĐUNARODNI DAN MUZEJA, 18. SVIBNJA

Narodni muzej i galerija i ove godine pridružio se brojnim muzejima u obilježavanju Međunarodnog dana muzeja 18.svibnja.

 danmu5

U program ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja bili su uključeni  svi učenici i učitelji nižih razreda Osnovne škole Ivana Mažuranića iz Novog Vinodolskog. Organiziran je izlet – obilazak grada.

danmu3

 Okupljanje je, zbog velikog broja učenika, bilo  18. svibnja  u 8 sati u Domu kulture. O Međunarodnom danu i ulozi muzeja u društvu govorila im je Đurđica Krišković, ravnateljica  Muzeja. Zatim  je održano zanimljivo predavanje popraćeno ilustracijama o očuvanju okoliša te zbrinjavanju i recikliranju otpada. Predavanje su pripremile djelatnice Komunalno trgovačkog društva „Ivanj“  Nives Stošić i Ana Jovanović, koja je održala predavanje.

danmu2

Nakon ovog uvoda  svi sudionici dobili su kartu grada i plan obilaska s istaknutim  spomenicima i povijesnim mjestima u gradu.  Kako je i planirano obišli su stari grad crkvu Sv. Filipa i Jakova, Biškupiju, zvonik, Mala vrata, studenac na Melu, prešli stari most, prošetali uz ušće Ričine, luku, vidjeli ostatke pavlinskog samostana, urnu s posmrtnim ostacma Vladimira Frana Mažuranića, bistu Ivana Mažuranića i ostatke utvrde Lopar.  Uz svako mjesto, koje su posjetili, čuli su zanimljivosti, ali i razgovarali su što svaki pojedinac može učiniti na očuvanju okoliša.

danmu1

Obilazak su završili u druženju i igri na gradskoj plaži.

 U narednim danima u školi učenici će svoje dojmove i sjećanja prikazati crtežima i slikama.

Prikupljene radove i foto materijal ,koji je napravljen obilazeći grad, izložit će se u muzeju na prigodnoj izložbi.

danmu4

 Sa zavoljstvom, možemo reći da je iza nas još jedano uspješno događanje u kojem smo povezali  viđena mjesta, značajna za povijest našeg grada, i  brojne predmete izložene  u stalnom postavu muzeja, te ukazali na potrebu očuvanja kulturne kaštine i okoliša.

danmu6

 Ravnateljica Muzeja Đurđica Krišković  zahvalila je svim sudionicima obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u Novom Vinodolskom.

 

 

Skip to content