Novosti


NATJEČAJ ZA SUFINANCIRANJE PROJEKATA POVEĆANJA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI U OBITELJSKIM KUĆAMA NA PODRUČJU GRADA NOVOG VINODOLSKOG TRAJE DO 30. RUJNA 2014.

Na javnoj tribini, što je održana u Gradskoj vijećnici Novog Vinodolskog 17. rujna, građani su informirani o sufinanciranju projekata povećanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama na području Grada Novog Vinodolskog. Naime, Grad Novi Vinodolski  je raspisao 1. kolovoza Javni natječaj za sufinaciranje projekata povećanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama na području Grada Novi Vinodolski, prema modelu i uputama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je otvoren do 30. rujna ove godine. Program energetske obnove obiteljskih kuća provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Gradom Novim Vinodolskim, koji  sufinanciraju projekte povećanja povećanja energetske učinkovitosti fizičkim osobama koje žive na području Grada. Za te projekte Fond je osigurao financiijska sredstva u iznosu od 600.000 kuna, a Grad Novi Vinodolski 150.000 kuna.

tribina1

Za neposredno sufinanciranje programa povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća, maksimalni iznos koji se sufinancira od strane Fonda je 40 posto opravdanih troškova ulaganja odnosno do 30 tisuća kuna ( s PDV-om) bespovratnih sredstava po obiteljskoj kući. Grad sufinancira 10 posto opravdanih troškova ulaganja, odnosno 7.500 kuna (s PDV-om) po obiteljskoj kući, a 50 posto vlasnik kuće. Opravdani troškovi koji se odnose na natječaj su zamjena toplinske ovojnice obiteljske kuće, zamjena vanjske stolarije, ugradnja plinskog kondenzacijskog kotla, ugradnja uređaja za povrat topline otpadnog zraka i izrada energetskog pregleda i energetskog certifikata obiteljske kuće nakon provedbe projekta, koja je ujedno i obveza svakog korisnika ovih sredstava.

tribina2

Najviše pitanja na tribini odnosilo se što se smatra obiteljskom kućom, mogu li u projekt biti uključeni i apartmani za iznajmljivanje, što treba da bi se projekt mogao prijaviti na natječaj i druga.

Obiteljska kuća je građevina bruto površine do 400 četvornih metara, koja je u cijelosti ili u kojoj je više od 50 posto bruto podne površine namijenjeno stanovanju, ima maksimalno dvije stambene jedinice te je izgrađena na zasebnoj građevnoj čestici.  Program su prezentirali predstavnici tvrtke Delfin d.o.o. koji su pojašnjavali, navodeći niz primjera iz dosadašnje prakse, što treba i  kako se mogu dobiti sredstva. Primjerice, sufinancira se program od najviše dvije stambene jednice, u kojima se stanuje, odnosno u cijelosti ili više od 50 posto bruto površine namijenene stanovanju. Kuća mora biti legalno izgrađena.

tribina3

Za prijavu na natječaj potrebno je pribaviti potrebnu dokumentaciju propisanu natječajem, a posebno, uz prijavni obrazac, treba osigurati preslike osobnih iskaznica ukućana, izvornik vlasničkog lista ne stariji od 30 dana i suglasnost suvlasnika za provođenje mjera te dokaz o legalnosti obiteljske kuće. Tekst Natječaja je objavljen na službenim Internet stranicama Grada Novi Vinodolski.

Skip to content