Novosti


Nizozemski blogeri u posjetu Novom Vinodolskom

Kvarner su od 20. do 27. travnja posjetili nizozemski turistički bloggeri i fotografi Esther Majorlein Linstra i Danny van der Meijden. Nakon što su posjetili NP Risnjak, Fužine, Rijeku, Opatiju, Cres, Lošinj, Krk i Rab, u srijedu 26. travnja imali su planirani razgled Novog Vinodolskog i njegovog zaleđa.
Neke od tema njihovog boravka bile su outdoor, hike ture te gastronomija, stoga su posjet započeli dolaskom na prekrasni vidikovac Gradina. Jedan je to od šest vidikovaca pod nazivom Oči Vinodola, a koji se nalaze na području Novog Vinodolskog i Vinodolske općine. Uz sami vidikovac nalazi se jedinstveno staro okruglo groblje sa ostacima kapelice sv. Juraja. Groblje zatvara kameni suhozid savršenog okruglog oblika promjera 35 metara. Posebno ih se dojmio upravo pogled koji seže s groblja na ledeničku Gradinu kao i pogled iz “ptičje perspektive” koji se pruža s vidikovca. Uživali su u pogledu na Klenovicu, Vinodolsku dolinu, Povile, Velebit, Kvarnesko otočje, ali i na staru ledeničku Gradinu te su saznali mnoge informacije o povijesti grada, manifestacijama, tradiciji i običajima kao i o brojnim outdoor mogućnostima kojima novljansko zaleđe obiluje. Posebno su ih zainteresirale i tradicionalne manifestacije kao što je Ružica Vinodola i novljanski Mesopust budući da su se s vremenom takve manifestacije kod njih morale izmjeniti ili ugasiti zbog političke korektnosti.
Nakon vidikovca Gradina, prolaskom kroz prekrasne marine, Mitan Marinu i Marinu Novi posjet su nastavili u vinariji Pavlomir. Upoznali su se s vinarstvom ovoga kraja te kušali različite sorte vina. Posebno im se svidjela žlahtina, autohtona sorta.
Nakon posjeta vinariji Pavlomir put su nastavili prema Crikvenici.
“Drago mi je što smo imali priliku ugostiti blogere koji se zanimaju za outdoor dio ponude upravo zbog naših biciklističkih i planinarskih staza, prekrasnih vidikovaca s kojih su pogledi stvarno impresivni, ali i što ih je zainteresirala povijest našeg grada te programi koje nudimo svojim posjetiteljima. Znam se uhvatiti u misli da nekada ni sami nismo dovoljno svjesni kakvo bogatstvo i kakvu zemlju imamo. Ovakvi nas posjeti dodatno osvjeste upravo kada vidimo na koji način stranci vide našu zemlju i ono što imamo”, kazala je Tena Peričić, direktorica TZG Novi Vinodolski.
Skip to content