Novosti


NOĆ KNJIGE U NOVLJANSKOJ NARODNOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI

“Knjiga, kao i čovjek ima svoju sudbinu i svoju povijest. Povezuje čitatelja i pisca, a osim estetskog užitka ona je neprocjenjiv izvor znanja, ona proširuje naše  horizonte, obogaćuje naše stavove i mijenja naše poglede na život, stoga joj posvećujemo današnji dan” – kazala je prof. Barbara Kalanj Butković, ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice otvarajući i predstavljajući program Noć knjige u Novom Vinodolskom u povodu Svjetskog dana knjige, 23. travnja. 

NOC4

“Kao bibliotekar ipak ne vjerujem u smrt knjige” – dodala je ravnateljica te pročitala nadahnut i bogat citat o knjigama velikog hrvatskog književinika Miroslava Krleže iz Prometejske knjige : “Uprkos svemu: na raskršćima vjekova uvijek je bilo knjiga koje stoje kao zvjezdani putokazi. To su prometejske knjige. To su neukrotive, životne, neposredne, slobodne knjige, zaronjene čistoćom svojih misli u zvijezde, u bezdan zvjezdanih mora. Te su knjige kao vjetar ili urlik vuka, kao blijesak buktinje i zov daljina, one neće  da se pokore zakonima sveopće ropske uslovljenosti, jer se otimaju stvarnosti svojih životnih prilika junačkom snagom volje, koja hoće da prevlada otpor  mraka i da se kao sjaj svjetiljke probije kroz tminu. Kroz takve knjige progovara neukrotiva životna snaga ljudske ljepote, morala i istine, jedinstvenih elemenata, što ih je čovjek stvorio na svoju sliku i priliku kao idealne slutnje, da će prevladati sva prokletstva što ga prate od spiljskih davnina, kada se sulud i gonjen vrhunaravnim sablastima hranio mesom svojih bližnjih.”

NOC1

Knjižnica je za djecu, članove i ostale građane pripremila i realizirala vrlo zanimljiv i atraktivan program koji je započeo u 18 sati programom za najmlađe, o čemu su svjedočili mališani odjeveni u pidžamice, kako i knjižničarke koje su se također imale opravice – pidžamice. Priče za laku noć mališanima je čitala knjižničarka Bojana Bugarin. Nakon pet – šest priča, nastupili su mališani polaznici Glazbene igraonice u sklopu knjižnice, koji su pjevali, plesali i dobro se zabavljali u dječjem odjelu, uz pomoć voditeljice Ane Debelić. Pidžama party nastavljen je dječjim tulumom, uz disco glazbu i ples, a završio balonima, koje je svako dijete dobilo na odlasku kući.

NOC2

Također, u čitaonici je u 18 sati predstavljena i “Knjiga sreće koja ostaje” Berta Hellingera, koju je prezentirala Mirjana Andres Rogović iz Udruge Kušac Crikvenica. Predavanje je bilo zanimljivo, a svojim dolaskom i pjesmom uljepšali su ga mališani iz Glazbene igraonice, što su nazočni nagradili toplim pljeskom.

U 20 sati u čitaonici je započeo program Poezija pod zvijezdama, a druženje s pjesnicima i klapama potrajalo je do jedan sat iza ponoći.

NOC3

Svoje stihove kazivali su pjesnici Damir Sirnik iz Grižana, Drago Draguzet iz Ližnjana, Tomislav Kovačević iz Crikvenice, Damir Maras iz Liča, Neven Barac iz Grižana, Mladen Barac iz Grižana, Nino Bijelac iz Novog Vinodolskog, Nela Čop iz Crikvenice, Katica Feštinski iz Crikvenice i Marija Kukuljan iz Novog Vinodolskog.

Nakon pozdrava i predstavljanja pjesnika Barbara Kalanj Butković kazala je da će večer Pod zvijezdama obogatiti nastupi klape Vinčace, Pučkih pivača i ženske klape Puntape, kantatautora Nevena Barca i Drage Draguzeta.

Klapa Vinčace najprije je otpjevala dvije pjesme Poziv u kolo i Kada se Pavle ženjaše, nakon čega su pjesnici govorili stihove iz svojih pjesama. Nakon prvog ciklusa pjesnika nastupili su Pučki pivači, a nakon drugug ciklusa ženska klapa Puntape. Čitava večer bila je prožeta ljepotom čakavske riječi i pjesme te druženja pjesnika i publike, što je potrajalo do kasno u noć.

NOC5

Skip to content