Novosti


NOĆ MUZEJA ’16. U PETAK, 29. SIJEČANJA OD 18 DO 1 SAT U NARODNOM MUZEJU I GALERIJI NOVI VINODOLSKI

PLAKAT manje teksta copy

Tradicionalna Noć muzeja ’16., što se obilježava u svim muzejima na području Republike Hrvatske 29. siječnja, obilježit će i Narodni muzej i galerija Novi Vinodolski u petak, 29. siječnja od 18 sati do 1 sat iza ponoći. Tema Noći muzeja 2016. je Utemeljitelji i reformatori, a u novljanskom muzeju tema je Juraj Potočnjak (1894. – 1964.) – utemeljitelj muzeja u Novom Vinodolskom 1951. godine, učitelj, pedagoški pisac i kulturni djelatnik.

Juraj Potočnjak napisao je didaktičko – metodičke radove “Rukovođ za crtanje” (Zagreb, 1947.) Amater je istraživač povijesti Novog, napravio je dramatizaciju poznate narodne pjesme “Kada se Pavle ženjaše”, inicijator je uspostave muške novljanske narodne nošnje, prvi predsjednik KUD-a “Ilija Dorčić” i utemeljitelj – osnivač Narodnog muzeja u Novom Vinodolskom. U Noći muzeja prvi put će se predstaviti neki njegovi rukopisi i rodoslovlje.

U Noći muzeja bit će promocija Smart Guide – audiovizualnog vodiča kroz postav muzeja.

U 18 sati predviđena je izložba radova učenika Osnovne škole Ivana Mažuranića iz Novog Vinodolskog, od 1. do 4. razreda, na temu “Čuvajmo i dobro gospodarimo”. Naime, na Međunarodni dan muzeja 18. svibnja 2015. godine učenicima je organizirano predavanje o važnosti očuvanja prirode i kulturne baštine te potrebi zbrinjavanja otpada. Nakon toga u zajedničkom druženju, uz pratnju i vodstvo, obišli su povijesno vrijedne kulturne spomenike po gradu. Svoje dojmove prikazali su stvarajući zanimljive radove: crteže, plakate, makete i tekstove. Upravo ti radovi i foto materijal, koji je napravljen tijekom šetnje, bit će izloženi i predstavljeni u Noći muzeja – navela je ravnateljica muzeja Đurđica Krišković.

Od 18.30 do 19.30. održat će se radionica  izrade maski, krinki, šešira i raznih rekvizita za maskiranje pod nazivom Vesele maske. Vrijeme je karnevala i maškaranog ludovanja, zato će se u Noći muzeja najmlađi zabaviti izrađujući masku sami sebi.

U 20 sati održat će se radionica Pokrivanja rubca. Već tradicionalno radionica pokrivanja rubca organizira se svake godine s obzirom da je Noć muzeja uoči ili za vrijeme Mesopusnih događanja u Novom Vinodolskom. Umijeće pokrivanja rubca potrebno je približiti svim zainteresiranim, kako bi se sačuvalo za budućnost i kako se ne bi zaboravilo. Rubac se veže na specifičan način i čini jednu od posebnosti u novljanskoj narodnoj nošnji.

Ravnateljica Krišković navodi da će se u muzeju održati druženje uz čaj, kuhano vino i frite.

Pokrovitelj je Grad Novi Vinodolski, a organizator je Narodni  muzej i galerija Novi Vinodolski. Ulaz je slobodan.

PLAKAT više teksta copy

Skip to content