Novosti


“NOĆ MUZEJA 2014.” U NARODNOM MUZEJU I GALERIJI NOVOG VINODOLSKOG U PETAK, 31. SIJEČNJA

Narodni muzej i galerija Novi Vinodolski i ove je godine pripremio zanimljiv i bogat program za Noć muzeja, čime se pridružio akciji „Noć muzeja 2014.“  što se u petak, 31. siječnja, održava diljem Hrvatske.ogram Noći muzeja 2014. u novljanskom muzeju započinje u 18 i traje do 1 sat iza ponoći. u 18 sati bit će otvorena izložba – Stalnim postavom muzeja i najavom godine Mažuranića. Ove godine navršava se 200 godina od rođenja Ivana Mažuranića i 155 godina od rođenja Vladimira Frana Mažuranića. Naime, 2014. godina u Novom Vinodolskom posvećena je slavnim članovima obitelji Mažuranić. Jedanaestog kolovoza navršava 200 godina od rođenja Ivana Mažuranića, hrvatskog bana i pjesnika, a 26. ožujka 155 godina od rođenja Vladimira Frana Mažuranića, pjesnika, pisca crtica i novela. Obojica Mažuranića rođena su u Novom Vinodolskom. Ivan davne 1814., a Fran 1859. godine.

U galeriji Narodne čitaonice i knjižnice od 18 do 01 sat bit će otvorena izložba pod nazivom „Vinodolski skup“ , izvornih slikara i kipara Jadrana od 1975. do 1985. godine u Novom Vinodolskom.

zeljak164

U fundusu muzeja u umjetničkoj zbirci nalaze se i radovi sudionika „Vinodolskog skupa“, koji je okupljao izvorne slikare i kipare, koji žive  i rade na jadranskom području, pa i one u unutrašnjosti, koji su motivima vezani uz primorski pejsaž.

Od 20  do 21.30 u muzejskim prostorijama održat će se tradicionalne radionica Pokrivanje rubca. Svake godine u Noći muzeja održava se radionica pokrivanje rubca. vrijeme je to uoči mesopusnih događanja, kada se u Novom Vinodolskom oblači svečana novljanska nošnja i igra kolo. Rubac – žensko pokrivalo za glavu je ukras koji se veže na poseban način. Na radionici zainteresirani mogu naučiti umijeće pokrivanja rubca. To je način na koji se dio tradicije čuva za budućnost.

Od 18 do 01 će se u muzeju gosti družiti uz glazbeni program novljanskih glazbenika, tople napitke i tradicijske slastice.

Skip to content