Novosti


Noć muzeja ’23

Narodni muzej i galerija u Novom Vinodolskom organizirao je i ove godine zanimljiv program u Noći muzeja ’23 – sutra, 27. siječnja od 18 sati.

Uz stalni postav posjetitelji će moći razgledati izložbu fotografija Ivana Hušnera „Brodovi  novljanske luke 1960.-1975“ o brodovima koji su dolazili i prolazili lukom u Novom Vinodolskom, a koje je gospodin Hušner vrijedno s puno ljubavi fotografirao.

U gradu duge i bogate prošlosti, kao što je Novi, puno  se toga dogodilo. Kako vrijeme brzo prolazi gotovo svake godine obilježavaju se neka značajnih događanja pa tako i u 2023. godini:

– 530 godina od dolaska biskupa Kristofora u Novi

– 430 i 410 godina od napada Mlečana na Novi

– 160 godina od izgradnje mosta preko Ričine

– 100 godina od osnutka nogometnog kluba u Novom

– 70 godina od osnutka Turističke zajednice

– 50 godina od sahrane posmrtnih ostataka Vladimira Frana Mažuranića u Novom.

Na mladima svijet ostaje, pa će tako najmlađi sugrađani – vrtićarci,  izložiti radove o novljanskim narodnim običajima. Pravo je vrijeme za to, započeo je Mesopust, peto godišnje doba.

Mladi će pokazati i svoje znanje na Malom noćnom Kvizu-Plizu o zavičajnoj i hrvatskoj povijesti. Natjecat će se učenici viših razreda Osnovne škole Ivana Mažuranića.

Tradicionalno će se održati i radionica pokrivanja rubcaRubac je dio ženske narodne nošnje i veže se na specifičan način na glavu.

Ulaz je slobodan.

Vidimo se!

Skip to content