Novosti


NOVI VINODOLSKI GRAD BOGATE KULTURNE TRADICIJE

lopar1Grad Novi Vinodolski je grad bogate kulturne tradicije koju njegovi stanovnici njeguju i čuvaju od zaborava te s ponosom pokazuju turistima i gostima. Ove godine Novi Vinodolski će obilježiti 135. obljetnicu organiziranog turizma. Programi su već definirani u gradskom proračunu kroz programe institucija kulture te u financijskom planu Turističke zajednice, a realizirat će se tijekom čitave godine.

U gradskom proračunu 2013. godine za programe u kulturi osigurano 2,2 milijuna kuna, a Turistička zajednica je svojim financijskim programom predvidjela znatna sredstva za realizaciju kulturno – zabavnog programa. 

 Svrha programa javnih potreba u kulturi je omogućiti redovnu programsku aktivnost ustanova u kulturi, podupiranje  kulturnog amaterizma i kulturnog stvaralaštva, a cilj programa je zadovoljavanje kulturnih potreba građana Grada Novog Vinodolskog i turističke ponude Grada.

Grad iz proračuna financira djelatnosti ustanova u kulturi čiji je osnivač i to Narodne čitaonice i knjižnice, Narodnog muzeja i galerije i Centra za kulturu, koje, pored redovne djelatnosti, promiču kulturne vrijednosti i tradicionalni kulturni izričaj ovog kraja.

IG1V

Svaka institucija ima svoj program zbivanja tijekom godine. Tako će se organizirati kulturne manifestacije susret KUD-ova More i ravnica, smotra klapa, festival Neki novi klinci, ljetni koncerti, čakavske večeri, galerijske izložbe i druge priredbe. Nastavit će se povezivanje i financiranje udruga koje se bave kulturnim i umjetničkim stvaralaštvom kao što su KUD Ilija Dorčić, katedra čakavskog sabora Novljansko kolo, Karnevalska udruga Baštardi, Udruga Ružica Vinodola, Glazbena udruga Klapa Vinčace, udruge Ledenice,  Zagon, Pavenka, Zavičajna udruga Klenovica, udruga Povile, žanska klapa Puntape.

Grad će nastaviti sufinancirati kulturno – zabavne manifestacije Ružica Vinodola, Ljetni karneval te započete programe kao što je Novi music fesival, Retro music festival i Međunarodni festival klasične glazbe.

Kroz program planirana su i sredstva  za kapitalna ulaganja u Narodni muzej i galariju i to sanacija prostpra kule Turnac odnosno hodnika i stubišta do vidikovca, dviju prostorija  na trećem i četvrtom katu i etnografske sobe na drugom katu.

Skip to content