Novosti


Novi Vinodolski odabran u programski pravac “27 susjedstava”Novi Vinodolski odabran u programski pravac “27 susjedstava” u sklopu Europska prijestolnica kulture Rijeka 2020

 

U gradu Krku je 24. ožujka održano službeno proglašenje 27 zajednica koje su putem javnog poziva za iskaz interesa odabrane u programski pravac „27 susjedstava“ koji se provodi u sklopu EPK Rijeka 2020.

Europska prijestolnica kulture ( EPK ) najpoznatiji je kulturni program Europske unije, s obzirom da postoji od 1985. ujedno je i najdugovječniji. Do danas su čak pedeset i dva grada stekla ovu titulu, a 2020. ponijet će je i grad Rijeka.

“27 susjedstava” jedan je od sedam flagshipova odnosno programskih pravaca u okviru programa “Rijeka2020 – Europska prijestolnica kulture“. U ovom programskom pravcu sudjelovat će dvadeset i sedam susjedstava s područja Primorsko-goranske županije pri čemu će biti podjednako zastupljeni otoci, obalno područje, zaleđe, gorje te grad Rijeka. Cilj programskog pravca je osnaživanje lokalnih zajednica kroz jačanje ljudskih potencijala, razvijanje međuljudskih odnosa, organiziranje kulturnih aktivnosti i povećanje kulturnih sadržaja. Organizirat će se umjetnička događanja, edukacijske aktivnosti, različiti kulturni programi te ostali sadržaji od interesa za lokalnu zajednicu.

Susjedstva predstavljaju timovi, koji će biti educirani kako bi mogli kvalitetno osmišljavati i provoditi projekte i programe, uključivati članove lokalne zajednice te surađivati sa sličnim zajednicama u inozemstvu. Kroz “27 susjedstava” formirat će se neformalna mreža aktera u kulturi, a svaka od uključenih zajednica ostvarit će suradnju s po jednom zajednicom iz svake od zemalja članica EU. Finale čitavog programa dogodit će se u 2020. kroz “Festival susjedstava” na kojem će lokalne zajednice javno predstaviti sebe, svoj rad i svoja međunarodna partnerstva.

27 odabranih susjedstava su:

  • Gorski kotar i zaleđe: Gornji Kuti, Fužine, Brod na Kupi, Delnice, Gomirje, Mrkopalj, Matulji, Čavle, Jelenje;
  • Otoci: grad Krk, grad Cres, otok Unije, otok Rab, Malinska, Vrbnik;
  • Rijeka i obala: Pehlin, Sveučilišni Kampus, Drenova, Turnić- Mlaka, Škurinje, Lovran, Opatija, Kastav, Kostrena, Praputnjak, Novi Vinodolski, Crikvenica.

GALERIJA SLIKA:

Skip to content