Novosti


Otvorenje Novljanski ljetni šušur

Novljanski ljetni šušur

Jučer, u sklopu najvećeg europskog kulturna projekta – Rijeka 2020, predstavio se i Novi Vinodolski unutar programskog pravca 27 susjedstava.
Da je Novi Vinodolski grad bogate kulturne prošlosti, grad koji je dao najvažniji hrvatski srednjovjekovni dokument te jednu od najvažnijih obitelji hrvatske političke, kulturne i društvene scene 19. stoljeća, prepoznala je i ovogodišnja europska prijestolnica kulture.
Program je započeo jutrom s dječjom likovnom radionicom Kad Regoč i Kosjenka ožive, inspiriranom likovima hrvatskog Andersena – Ivane Brlić Mažuranić. Održalo se i predstavljanje europskog susjedstva Aarhusa, Danska, odnosno glazbenog kolektiva Lydenskab. Program koji je, s početno planiranih tri dana, zbog cijele situacije reduciran na jedan dan, svoje je svečano otvorenje imao na Precrikvi.
Otvorenju su prisustvovali novljanski gradonačelnik Velimir Piškulić, zamjenik gradonačelnika Tomislav Cvitković, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. Nakon uvodnih riječi ravnateljice NČK Novi Vinodolski Barbare Kalanj-Butković, voditeljica programa 27 susjedstava Branka Cvjetičanin uručila je gradonačelniku Piškuliću ,,vremensku kapsulu“ od susjedstva Unije, u koju je Novi Vinodolski dužan pohraniti svoje viđenje budućnosti. Poruke iz kapsule bit će otvorene nakon sto godina. Program otvorenja na Precrikvi uveličao je i četverostruki pobjednik FDK u Omišu – novljanska klapa Vinčace s dvije novljanske narodne pisme, ožarivši lišca svih Novljana i onih koji Novi vole. Šušur se nastavio gordim i drevnim Starim Gradom, kroz koji su prisutne vodili kazivači priča profesorice Marina Klement i Ana Blažević te Ante Peričić. U društvu našeg bana i pjesnika Ivana Mažuranića (Marinko Rubčić), kao i njegove unuke Ivane Brlić-Mažuranić (Mandalena Sokolić), od Preškrila (Starog trga), preko Svete Trojice, Trga Ivana Mažuranića, pa sve do rodne kuće braće Mažuranić odzvanjale su Gradom riječi, stihovi, djela članova naše najslavnije obitelji.
Prisutne je, u atriju doma braće Mažuranić, dočekao domjenak, kao i izložba dječjih radova s radionice Kad Regoč i Kosjenka ožive. Finale Novljanskog ljetnog šušura obilježeno je višestruko nagrađivanom lutkarskom predstavom Šuma Striborova, u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka.
Fotografije: Martina Rubčić
Skip to content