Novosti


Novljanski mesopusni običaji u doba COVID-19 pandemije  

Novljanski mesopust koji je 2011. godine proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske danas označava početak svih svojih događanja – Prvi četrtak „tusti“, odnosno Prvo napovidanje dovcen i dovican.

Po strogo utvrđenom kalendaru sva mesopusna događanja odvijaju se  u trajanju od 3 tjedna, od Prvog četrtka do Pepelnice, odnosno Čiste srede, dakle u ovoj 2021. godini od 28. siječnja do 17. veljače.

 

Obzirom da se pandemija bolesti COVID-19 uvukla u sve sfere života i ljudskog funkcioniranja, tako nije zaobišla ni odvijanje novljanskih mesopusnih običaja.

Grad Novi Vinodolski i Stožer civilne zaštite Grada Novog Vinodolskog odradili su nekoliko sastanaka s Mesopustarskim društvom glede održavanja mesopusnih običaja u skladu sa pridržavanjem svih epidemioloških mjera, te je postignut jednoglasni zaključak kako se mesopusni običaji ne mogu održati u svom punom sadržaju.

Tako zbog nemogućnosti zadovoljavanja epidemioloških mjera, ove godine neće biti održavanja mlade mesopustove, zeče, tradicionalnog mišenja i kršćenja mesopusta u Domu kulture, novljanskog kola, mesopustarskog pozdravljanja građanstva, sira, putra, masla, jaja, prela odnosno šušura, sprogoda mesopusta, te svih onih događanja koja se ne mogu održati sukladno nužnim epidemiološkim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Međutim, utvrđene su aktivnosti koje će se moći provesti u skladu sa epidemiološkim mjerama, pa će tako veli mesopustari obaviti: sva tri napovidanja dovcen i dovican, mišenje i kršćenje mesopusta, na mesopusnu nedilju tradicionalni izlazak na placu u svečanoj uniformi, te pozdravljanje Grada Novog Vinodolskog i mesopusta na travici, uz konačno, sprogod mesopusta koji će se održati u skladu s epidemiološkim mjerama.  

Grad Novi Vinodolski i Stožer civilne zaštite tijekom održavanja dopuštenih mesopusnih događanja provodit će pojačan nadzor pridržavanja epidemioloških mjera te upućuju apel svim građanima koji će iste promatrati da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera.

 

 

 

Skip to content