Novosti


NOVLJANSKI MESOPUST NA VRHUNCU

Nakon tri mesopusna četvrtka, Žendibe mlade mesopustove, na mesopusnu subotu, 14. veljače, u Domu kulture je uz zabavu, Mišenje i kršćenje mesopusta. Na mesopusnu nedilju, 15. veljače, nakon velike mise mesopustari iz Novog Vinodolskog i okolnih mjesta pozdravljat će Grad i građane, a u popodnevnim satima na placi će se igrati Novljansko kolo. 

zabava1

Na mesopusni pondiljak, 16. veljače, “Sira, putra, masla, jaja” igrat će se Novljansko kolo, a u večernjim satima održat će se 22. Novljansko prelo u Domu kulture. Na mesopusni utorak, 17. veljače, igra se Novljansko kolo na placi, čita Žitak mesopusta – Ćurunbela, a u večernjim satima u Domu kulture održat će se zadnja mesopusna zabava. Na Čistu sredu, 18. veljače, bit će održan sprogod i paljenje mesopusta, uz povike “Bil je ni ga – opet će prit….!!

Time će završiti ovogodišnji Novljanski mesopust – koji je proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, a koji se u Novom Vinodolskom njeguju i održava od davnina po strogo utvrđenom redoslijedu i pravilima.

Osim običajnog dijela u Domu kulture održavale su se subotom maškarane zabave, a održana je Dječja reduta.

Organizatori Mesopusta 2015. su Centar za kulturu Grada Novog Vinodolskog, Katedra čakavskog sabora “Novljansko kolo”, Mesopustarsko društvo i KUD Ilija Dorčić. Pokrovitelji su Grad Novi Vinodolksi i Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski.

Skip to content