Novosti


NOVLJANSKI MESOPUSTARI POZDRAVILI RIJEKU

 zeljak191

Na poziv Turističke zajednice Grada Rijeke novljanski mesopustari, članovi Mesopustarskog društva Novi Vinodolski, sudjelovali su na maškaranoj promenadi na riječkom Korzu, koja se organizira svakog petka i subote do kraja maškaranih događanja. Tom prigodom mesopustari iz Novog Vinodolskog pozdravili su glazbom značajnije institucije, među kojima su Grad Rijeka, Gradsko vijeće Grada Rijeke te gradonačelnik Vojko Obersnel.

zeljak194

U povorci je sudjelovao i predsjednik Mesopustarskog društva Velibor Topolovec, odjeven u frak Mesopusta, s polucilindrom na glavi. U Rijeci je u promenadnoj šetnji sudjelovalo pedeset novljanskih mesopustara, uz koje su Korzom prošetale i Halubajka iz Viškova. Nakon maškarane promenade koju su promatrali i pozdravili brojni Riječani, druženje je nastavljeno na prigodnom štandu Turističke zajednice Grada Rijeke.

zeljak192

Novljanski mesopust je proglašen kulturnim nematerijalnim dobrom Republike Hrvatske, a odvija se od davnina po strogo utvrđenim pravilima i datumima. Ove godine počinje Prvim četvrtkom, “Tusti”, 13. veljače, prvim napovidanjem dovcen i dovican. Mespusna živopisna i zanimljiva narodna drama odvija se na ulicama i trgovima Novog Vinodolskog, u kojoj sudjeluju mnogi Novljani odjeveni u narodne nošnje igranjem Novljanskog kola, kojemu pivači daju takt, ženidbom mlade mesopustove, prelom, mišenjem i kršćenjem mesopusta, žitkom te na Čistu sredu, 5. ožujkla, sprogodom i paljenjem mesopusta uz more.  Mesopustari će po običaju i navadi staroj pozdraviti Grad, gradonačelnika, Gradsko vijeće i sve gradske institucije. 

zeljak193

Za najmlađe, i ove godine održava se 23. veljače, dječja reduta, predvođena Malim mesopustarima, a zabava se nastavlja u Domu kulture.

Od 11. siječnja do kraja mesopusta u Domu kulture održavaju se dobro posjećene maškarane zabave, a “temperaturu” maškarama i onim nemaškaranim podiže grupa Tremolo.

Skip to content