Novosti


Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja 2024. godine

Narodni muzej i galerija Novi Vinodolski će ovu subotu 18. svibnja obilježiti Međunarodni dan muzeja. Tema ovogodišnjeg dana muzeja je „Muzeji za edukaciju i istraživanje“, kojom se želi istaknuti značaj muzeja kao dinamičnih obrazovnih ustanova koje gaje i potiču učenje, otkrivanje i razumijevanje.

Uzimajući u obzir navedenu temu, 18. svibnja održat će se dvije zanimljive radionice:

  1. DJECA VOLE BITI ARHEOLOZI – Radionica mozaika

Uživanje u učenju o fascinantnoj povijesti starih Rimljana. Na početku radionice djeca će dobiti uvod u arheologiju od prave arheologinje Antonije Mažuranić. Doznati će što je to, što rade arheolozi i kako se bave iskopavanjem?

Zaroniti će u dubine novljanskog podmorja kako bi doznali što su radili hidroarheolozi pod otočićem San Marino, pratiti će putokaze u muzeju kako bi pronašli amfore starih Rimljana i snimke kasnoantičke utvrde Lopar. Postati će pravi arheolozi koji će istražiti bogatu povijest Novog Vinodolskog.

Djeca će učeći o povijesti odabrati motiv i papirnate kvadratiće kako bi mogli izraditi vlastiti mozaik koji će kasnije javno prezentirati. Uzrast polaznika je od 10 do 14 godina.

  1. LJEPOTA U TRENUTKU – Radionica nakita

Riječ je o kreativnoj radionici izrade ukosnica i broševa od pravog cvijeća pri čemu će polaznici naučiti tehniku rada sa smolom i polimernom glinom.

Kreativnu radionicu voditi će Vlatka Janjić, konzervatorica i restauratorica, čiji je brend Petit ukosnic.a nastao kao ideja da svaka osoba nosi unikatna i ručno rađena mala umjetnička djela. Polaznici će imati priliku ponijeti kući unikatnu ukosnicu i broš od pravog cvijeća. Za radionicu nakita je potrebna prijava na email: [email protected] jer je ograničen broj polaznika.

Skip to content