Novosti


HDZ-ovi gradonačelnici za izgradnju autoceste Križišće – Žuta Lokva

Uz sve razumijevanje za situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi, nije nam jasno zašto je izgradnja autoceste Križišće – Žuta Lokva izašla iz prioriteta i zašto su vodeći ljudi u Hrvatskoj olako odustali od toga. U predizbornoj kampanji bivši primorsko – goranski župan Zlatko Komadina, kao nositelj liste SDP-a  u 9. izbornoj jedinici, udarno se zalagao za izgradnju te dionice autoceste. Njegova je politička odgovornost kao i njegove stranke da objasne narodu ovog kraja zbog čega se odustalo od izgradnje autoceste. Mislimo da se ponavlja povijest Račanove Vlade kada je u ovu regiju malo ili gotovo ništa uloženo – kazao je na konferenciji za novinare HDZ-ovih gradonačelnika iz Primorsko – goranske i Ličko – senjske županije novljanski gradonačelnik Oleg Butković, najavljujući slanje promemorije sa sastanka premijeru Zoranu Milanoviću, kojom se traži izgradnja autoceste do Žute Lokve.

ZL1

Butković je podsjetio na pisanje razglednica riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela ministrima u bivšoj HDZ-ovoj Vladi u vrijeme izgradnje autocesta cesta te najave bivšeg župana Zlatka Komadine o izgradnji autoceste do Žute Lokve, od koje je ova Vlada odustala.  Dionica Križišće – Žuta Lokva dobila je zeleno svjetlo Europske komisije kao europski pravac, čime  je stvorena mogućnost da se 40 posto troškova izgradnje financira europskim novcem. Dionica Križišće – Žuta Lokva duga je55 kilometara, a vrijednost radova iznosi 680 milijuna eura i isplatila bi se za 30 godina.

Bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić rekao je kako je razočaran stavom Vlade i još više ministara iz Primorsko – goranske županije o odustajanju od projekta izgradnje dionice autoceste Križišće – Žuta Lokva, koji je u visokoj fazi realizacije, a koji je značajan za gospodarski razvoj Rijeke, Primorsko – goranske županije, otoka i Ličko – senjske županije, s kojom je ta dionica poveznica. Za bivšeg ministra Komadinu, koji se kandidira za župana, kaže da je prevario je birače obećanjima o izgradnji autoceste do Žute Lokve.

Gradonačelnik Senja Darko Nekić rekao je kako ne vidi razvoj Senja ni drugih obližnjih lokalnih jedinica bez ove autoceste. Od Vlade traži da se realizira ono što je obećano u predizbornoj kampanji. Nekić je rekao kako ne očekuje da će se cijela autocesta početi graditi odjednom, već da se ide na dionice koje imaju lokacijsku i građevinsku dozvolu, kako bi se zaposlila građevinska operativa s ovog područja. Mario Barković, gradonačelnik Otočca, kaže kako je njegov Grad zainteresiran da se ta dionica autoceste što prije realizira jer Otočac gospodarski gravitira Rijeci. U Otočcu čeka250 hektaragospodarske zone koja čeka autocestu, istaknuo je Barković. Načelnik Općina Lopar Alen Andreškić rekao je da 90 posto prometa otoka Raba dolazi iz senjskog bazena i da je autocesta prema Dalmaciji izolirala Rab. Andreškić je dodao kako su i SDP-ovi čelnici gradova i općina za ovu autocestu, no da im je nezgodno protestirati. „Želimo da Vlada kaže što će se događati u sljedeće 3,5 godine mandata  kako bi iz lokalnih jedinica mogli planirati razvoj. Rekao je kako je i Zdenko Antešić, zamjenik ministra bio za autocestu, no ne zna što se promijenilo da je Vlada odustala od njezine izgradnje. Crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina  zagovornik je izgradnje ove dionice autoceste, jer Crikvenica je turistički grad. Kad se vodila predizborna kampanja za državne izbore, dodao je, predstavnici sadašnje vlasti lobirali su za tu autocestu i prevarili su birače. Podsjetio je kako je ova vlast obećala autocestu te se upitao kada će je završiti, ako im za sanaciju150 metaraodrona na Oštrovici treba nekoliko mjeseci, a u međuvremenu turisti lutaju okolo.

Na pressici su gradonačelnici istakli da bi  se do kraja mandata ove Vlade mogla završiti dionica Žuta Lokva – Senj, za koju postoji sva dokumentacija i započeti gradnja dionice Križišće – Novi Vinodolski, koja ima lokacijsku dozvolu. Dionica Novi Vinodolski – Senj gradila bi se kad se ishodi potrebna dokumentacija.

U nastavku pressice, gradonačelnici iz redova HDZ-a, upozorili su na nekorektno ponašanje pojedinih ministara koji posjećuju njihove lokalne jedinice, pritom ignorirajući aktualne čelnike lokalnih jedinica iz redova HDZ-a.

 

Skip to content