Novosti


ODRŽAN SUSRET SVIH GRADONAČELNIKA NOVOG VINODOLSKOG

U uredu gradonačelnika Olega Butkovića održan je susret svih dosadašnjih gradonačelnike od početka funkcioniranja Grada Novog Vinodolskog, 1. siječnja 1994. godine, do danas. Odazvali su se svi  – prvi gradonačelnik Zlatko Pavelić, drugi gradonačelnik Milorad Komadina, Marinko Učur, povjerenik Vlade RH za Grad Novi Vinodolski, treći gradonačelnik Milivoj Vidmar, do aktualnog Olega Butkovića, koji obnaša treći mandat. U srdačnoj atmosferi, Oleg Butković ih je upoznao s trenutnim gospodarskim stanjem u Gradu Novom Vinodolskom te istaknuo da su njegovi prvi mandati bili lakši od sadašnjeg, trećeg, u kojem je sveopća gospodarska kriza došla i u Novi Vinodolski, koji se stoga sve više okreće europskim fondovima, zbog čega je osnovan ured koji se bavi tim pitanjima.

zeljak25

Grad Novi Vinodolski i dalje funkcionira s četiri upravna odjela, pročelnici su isti koji su bili i ranije. Gradska uprava ima 22 zaposlena, a od kad je država omogućila plaćanje pripravnika, primaju se mladi ljudi sa završenim fakultetima da u Gradu provedu pripravnički staž, što im omogućuje kasnije lakše zapošljavanje. Pomalo se ide i u pomlađivanje Gradske uprave, rekao je gradonačelnik, dodajući da je i taj proces motiviran krizom.

Govoreći o projektima, Oleg Butković je rekao da se u ovom mandatu Grad koncentrira na sredstva iz europskih fondova za projekte koji su u visokoj fazi realizacije, za koje su već izdane građevinske dozvole.

– To su projekti Poduzetničke zone Zapad, za koju je dobivena građevinska dozvola za izvođenje infrastrukture, kompletna vodifikacija Breza, Krmpota i Gornjeg Zagona, za što su također izdane građevinske dozvole. Osnovali smo LAG – Lokalnu akcijsku grupu „Vinodol“ zajedno s Gradom Crikvenica i Vinodolskom općinom za projekte koji se kandidiraju iz europskih fondova. Imamo jako dobru suradnju s Vinodolskom općinom, bez obzira na različite političke opcije, kao i s Gradom Crikvenicom. Vinodolska općina ušla je s Gradom Novim Vinodolskim u vlasničku strukturu KTD Ivanja s 20 posto vlasničkog udjela. Tu su i projekti biološkog pročistača te kanalizacije u Klenovici, koji su kandidirani u Hrvatskim vodama za sredstva iz europskih strukturnih fondova te druga faza izgradnje sekundarnog lukobrana u Klenovici, za što je potporu dao župan Zlatko Komadina, a PGŽ osigurati sredstva za pontone.

zeljak26

Gradonačelnik je bivše kolege gradonačelnike upoznao i sa situacijom u Hotelima Novi i problemima koje je Grad imao zbog neplaćanja obveza, zbog čega je Grad pokrenuo stečaj te tvrtke. Svi hotelski objekti koji su bili u stečaju, u ovrsi su prodani – hotel Lišanj kupila je za 5,5 milijuna eura Hypo banka, koja je osnovala posebnu tvrtku, stari hotel Klek u gradskoj luci kupili su Slovenci, a hotel San Marino Mađari. Na svim tim lokacijama prostorno – planskom dokumentacijom predviđeni su turistički kapaciteti, a onemogućeni su apartmani i stanovi. Slovenci su već krenuli u projekt, rješavaju stambenog pitanje četvero stanara, projekt rušenja hotela predan je i u studenom bi hotel već mogao biti srušen te raspisan međunarodni natječaj, a hotel bi trebao biti otvoren do Uskrsa 2015. godine. Za marinu je izdano svih osam dozvola i sva je papirologija riješena, a u tijeku je i realizacija projekta manje marine u uvali Muroskva, u kojoj će biti 170 vezova, a investitor je tvrtka Mitan Handels Ag  iz Švicarske, vlasnika Vanje Špiljka, koja je kupila i veliko zemljište površine četiri tisuće kvadrata u Poduzetničkoj zoni Zapad u kojoj se gradi hala za odlaganje plovila. Te investicije će otvoriti i nova radna mjesta u Novom Vinodolskom.

Socijalni program za koji Grad izdvaja značajna proračunska sredstva redovno funkcionira. – U 2014. godini ćemo nastojati održati taj tempo – naglasio je Butković, dodajući da se provodi štednja u pojedinim programima, poput javne rasvjete i drugim. Informirao ih je i o skoroj reorganizaciji KTD Ivanja iz kojeg se izdvaja odvodnja, koja prelazi po zakonskim osnovama u KTD Vodovod Žrnovnica. Govorio je i o planovima i problemima za punionicu vode, koja je ponovo ušla u Prostorni plan PGŽ, o čemu je pitao Zlatko Pavelić te o planovima KTD Vodovoda Žrnovnica koji na izvorištu namjerava graditi manju hidrocentralu, od koje bi od prodaje struje Vodovod prihodovao između šesto i sedamsto tisuća kuna godišnje.  

Zaključujući sastanak, Oleg Butković rekao je kako bi bilo dobro da se dosadašnji gradonačelnici Novog Vinodolskog okupljaju povremeno – mjesečno ili tromjesečno, kako bi razmijenili iskustva, što su svi nazočni podržali.  

Zlatko Pavelić zahvalio se u ime svih na prijemu te poželio Olegu Butkoviću da još dugo vodi Grad koji se u njegovim mandatima veoma razvio. Za uspomenu je snimljena zajednička fotografija, a dogovoreno je i da se fotografije svih gradonačelnika, s godinama njihovih mandata, postave u prostoru Gradske uprave.   

Skip to content