Novosti


Održan tečaj “Junior spasilac” u Novom Vinodolskom

Gradsko društvo Crvenog križa Novi Vinodolski, u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem, a u sklopu projekta „Sigurnost na vodi“, organiziralo je i provelo tečaj Junior-spasilac koji je trajao tri dana. Polaznici su bili učenici sedmog razreda Osnovne škole Ivana Mažuranića i to: Josip Jovanović, Maria Buneta, Antonio Sarta, Jure Novak, Dorotea Maričić, Jure Jovanović, Matija Kalanjoš, Nika Tatalović i Ema Pejaković.
Trodnevni tečaj vodio je Ivan Uravić, stručni suradnik Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja HCK i Društava CK PGŽ.  Tečaj prve pomoći održala je volonterka Marina Jovanović, a koordinator je bila Zorana Butorac.
Tijekom obuke  polaznici su uspješno svladali vještine u vodi, plivanje, ronjenje, samo spašavanje, skokove, teglenje utopljenika i tehnike spašavanja, zatim vještine izvan vode poput komunikacije s radiostanicama, ručnim signalima i međunarodnom abecedom.

Osnove pružanja prve pomoći obuhvatile su postupke održavanja života, postavljanje u bočni položaj, upućivanje poziva upomoć i pružanje prve pomoći u slučaju rana i lomova. Pored plivanja i prve pomoći, mladi polaznici upoznati su s radom i djelovanjem Crvenog križa, rizicima na kupalištima, načinima kako spasiti sebe, ako se dogodi opasnost te kako pomoći drugome.

Osmero sudionika uspješno je položilo ispit na ovom tečaju dobivši diplomu “Junior spasilac”. S navršenih 18 godina polaznici će moći pristupiti edukaciji za spasioce i steći uvjerenje osposobljenosti za spasioce na otvorenim vodama na osnovu kojeg mogu obavljati posao spasioca na plažama i bazenima. Praktični dio nastave održan je u Hotelu „Lišanj“ , a teorijski  u prostoru GD Crvenog križa Novi Vinodolski.

Skip to content