Novosti


ODRŽAN TEČAJ “SIGURNOST NA VODI” – OSPOSOBLJAVANJE JUNIORA – SPASILACA

U okviru projekta “Sigurnost na vodi”, Gradsko društvo Crvenog križa Novi Vinodolski, u suradnji s Društvom Crvenog križa Primorsko – goranske županije, održalo je tečaj za osposobljavanje juniora – spasilaca.

Tečaj je održan u hotelu Lišanj u Novom Vinodolskom, na koji se prijavilo 11 učenika sedmih i osmih razreda Osnovne škole Ivana Mažuranića Novi Vinodolski. To su: Damijan Trečić, Antonela Šamal, Antonio Peričić, Laura Radić, Marin Bilić, Franko Tomić, Katija Krpan, Leon Kolar, Emma Pavličević, Nika Butković i Franka Gašparović.

20160506 123644

Nakon trodnevnog tečaja i uspješno položenog ispita sudionici su savladali sljedeće vještine: vještine u vodi – plivanje, ronjenje, samospašavanje, skokovi, tegljenje utopljenika i tehnike spašavanja sa i bez opreme, vještine izvan vode  – čvorovi, komunikacija s radiostanicama, ručnim signalima i međunarodnom abecedom, osnove pružanja prve pomoći – postupci održavanja života, postavljanje u bočni položaj, poziv u pomoć, pružanje prve pomoći kod rana i lomova.

Tečaj su proveli instruktor Spasilačke službe Hrvatskog Crvenog križa Nikola Mrđen i Luka Brnčić iz društva Crvenog križa PGŽ.

– Ovaj tečaj je prvi korak koji im omogućava da jednog dana postanu spasioci na plažama Novog Vinodolskog ili u bilo kojem mjestu u Republici Hrvatskoj. Naime, sa navršenih 18 godina mogu se prijaviti na tečaj koji svake godine u svibnju organizira Spasilačka služba HCK i Društvo Crvenog križa Primorsko – goranske županije. Prije pristupanja tečaju testira se kondicijska spremnost i potrebna je liječnička potvrda o zdravstvenom stanju polaznika. Nakon toga mogu pristupiti sedmodnevnom tečaju. Da bi polaznik psotao sopasilac mora proći tečaj te uspješno položiti završne ispite, što nije nimalo lako – navela je Višnja Peričić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Novi Vinodolski.  

Skip to content