Novosti


ODRŽAN TEČAJ ZA OSPOSOBLJAVANJE JUNIORA SPASIOCA

U okviru projekta Sigurnost na vodi Gradsko društvo Crvenog križa Novi Vinodolski u suradnji sa Društvom Crvenog križa Primorsko – goranske županije i uz potporu Hrvatskog Crvenog križa održalo je i prvi tečaj za osposobljavanje juniora-spasilaca.

Ovogodišnji  tečaj održan je u hotelu Varaždin u  Selcu. Na tečaj prijavilo se 12 učenika osmih razreda triju osnovnih škola na području djelovanja društva: Iva Jovanović i Tena Rubčić iz OŠ Ivana Mažuranića Novi Vinodolski, Rea Krmpotić, Doris Bojanac, Paula Antonić i Dorotea Dražić iz OŠ Dr. Josipa Pančića Bribir te iz OŠ Jurja Klovića Tribalj Dario Šarčević, Ante Vuljak, Tomislav Jerčinović, Marko Krišto, Lenny Karabeg i Kristijan Pavlović. Nakon trodnevnog tečaja i uspješno položenog ispita sudionici su savladali sljedeće vještine:  vještine u vodi – plivanje, ronjenje, samospašavanje, skokovi, tegljenje utopljenika i tehnike spašavanja sa i bez opreme; vještine izvan vode – čvorovi, komunikacija s radiostanicama, ručnim signalima i međunarodnom abecedom; osnove pružanja prve pomoći – postupci održavanja života, postavljanje u bočni položaj, poziv u pomoć, pružanje prve pomoći kod rana i lomova. 

junior spasilac 2015 10

Tečaj su proveli instruktor Spasilačke službe Hrvatskog Crvenog križa, Nikola Mrđen i dr. Vesna Čavar iz Društva Crvenog križa PGŽ-a.
– Ovaj tečaj je prvi korak koji im omogućuje da postanu jednog dana spasioci na plažama Novog Vinodolskog ili bilo kojem mjestu u Republici Hrvatskoj. Naime, sa navršenih 18 godina zainteresirani se mogu prijaviti na tečaj koji svake godine u svibnju organizira Spasilačka služba HCK i Društvo Crvenog križa Primorsko-goranske županije. Prije pristupanja tečaju testira se kondicijska spremnost i potrebna je liječnička potvrda o zdravstvenom stanju polaznika. Nakon toga polaznici mogu pristupiti sedmodnevnom tečaju. Da bi polaznik postao spasilac, mora proći tečaj te uspješno položiti završne ispite. Dakle, postati spasilac nije nimalo lako -zaključila je Višnja Peričić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Novi Vinodolski.

Skip to content