Novosti


ODRŽAN TEČAJ ZA OSPOSOBLJAVNJE JUNIORA – SPASILACA

 

Služba spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja Hrvatskog Crvenog križa stekla je svojim višegodišnjim djelovanjem status nezaobilaznog i pouzdanog partnera u sustavu sigurnosti, zaštite i spašavanja na vodi. Zajedno sa svojim lokalnim društvima Crvenog križa u svom radu bilježi daljnji razvoj i niz aktivnosti posebno u osposobljavanju spasilaca, prevencije nesreća i spašavanja na vodi.

U okviru ovog projekta Gradsko društvo Crvenog križa Novi Vinodolski u suradnji sa Društvom Crvenog križa PGŽ-e i uz potporu HCK održalo je prvi tečaj u 2014. godini za osposobljavanje juniora-spasilaca.

spasioci3

U priopćenju za medije Višnja Peričić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Novi Vinodolski navodi: “Tečaju su pristupili učenici šestog, sedmog i osmog razreda OŠ dr.Josip Pančić Bribir i OŠ Jurja Klovića Tribalj. Posebno naglašavamo da su prvi put od kada se održavaju ovi tečajevi, pristupila djeca iz Bribira: Dea Sokolić (7), Lucija Bebić (7), Naomi Kombol (7), Lucija Trišić (7), Rea Krmpotić (7) i Antonio Pandža (8).  Osnovnoškolci iz Triblja su: Tamara Žirovec (7), Lucija Trifunović (7), Matea Klarić (7), Katarina Brkljača (7), Valentina Imširović (6), Natali Jerčinović (6) i Valerija Djikandić (6).”

Tečaj su proveli instruktor Spasilačke službe Hrvatskog Crvenog križa, Nikola Mrđen i dr. Vesna Čavar iz Društva Crvenog križa PGŽ-A.

Tečaj je održan u Hotelu Lišanj od 17. do 19.rujna 2014.g. U tijeku trodnevnog seminara polaznici su savladali slijedeće vještine:

 vještine u vodi – plivanje, ronjenje, samospašavanje, skokovi, tegljenje utopljenika i tehnike spašavanja sa i bez opreme,

 vještine izvan vode – čvorovi, komunikacija s radiostanicama, ručnim signalima i međunarodnom abecedom,

 osnove pružanja prve pomoći – postupci održavanja života, postavljanje u bočni položaj, poziv u pomoć, pružanje prve pomoći kod rana i lomova. 

Svi sudionici uspješno su položili ispit i dobili diplomu «Junior  spasioc“ i prigodnu majicu. Troje djece zbog zdravstvenih razloga nije pristupilo polaganju ispita te će im se dozvoliti polaganje ispita sa slijedećom grupom.

Skip to content