Novosti


ODRŽANA 2. SJEDNICA SKUPŠTINE LAGUR-a TUNERA

U utorak, 4. listopada 2016. godine u Gradskoj vijećnici Grada Crikvenice, sa početkom u 18:00 sati  održana je 2. sjednica Skupštine Lokalne akcijske grupe u ribarstvu TUNERA.

lagur2

LAGUR-u TUNERA pristupile su 2 nove članice – Općina Fužine i Općina Lokve, koje u svom geografskom sastavu imaju jezera i vodene površine, što predstavlja potencijal za razne aktivnosti i projekte. Razlozi zainteresiranosti pristupanja LAGUR-u TUNERA su postojanje jezera, plovnog područja i luka, vode bogate ribama, te vrlo dobra komercijalizacija jezera u sportskom i rekreativnogm ribarstva na njihovim prostorima. Članstvom u LAGUR-u imati će priliku sudjelovati u kreiranju Strategije LAGUR-a TUNERA, koji sada obuhvaća područje: Grada Bakar, Grada Crikvenica, Općine Fužine, Grada Kraljevice, Općine Kostrena, Općine Lokve i Grada Novi Vinodolski.

Navedene JLS čine jedinstveno ribarsko područje, koje donosi Strategiju kroz koju će se financirati projekti vezani za ribarstvo i ribarstveno područje. Naglasak u Strategiji biti će na gospodarskom sektoru ribarstva, i aktivnostima vezanim uz njega.

Predstavnik konzultantske tvrtke, podijelio je prisutnima informacije o mogućnostima financiranja kroz Strategiju LAGUR-a, objasnio razliku između LAG-ova i LAGUR-a, te istaknuo kako je glavna razlika u tome što će LAGUR-i sami moći kreirati Mjere u svojoj Strategiji. Preporuka je ustanoviti stvarne probleme, ciljeve i mjere kako bi Strategija bila čim kvalitetnija i provedljivija. Također, naveo je primjere pilot projekata iz Europskih FLAG-ova.

lagur1

Voditeljica LAGUR-a Silvana Manestar izvjestila je članove Skupštine o provedenim aktivnostima: administrativni poslovi vezani za registraciju i redovito poslovanje udruge, otvaranje žiro – računa, uspostava e-mail adrese, te sudjelovanje na radnom sastanku u organizaciji Uprave ribarstva, održanog 28.9.2016.g. u Zagrebu, radnog naziva „Jačanje sposobnosti hrvatskih lokalnih inicijativa u ribarstvu za izradu kvalitetnih lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu”.

Navedene su i aktivnosti koje će slijediti: prijava na natječaj za dodjelu potpore u okviru mjere III. 1.“Pripremna potopra“, kreiranje loga, otvaranje Facebook stranice, te rad na Strategiji LAGUR-a.

Iz „Pripremne potpore“ LAGUR ima mogućnost korištenja 700.000,00 kuna za akcije osposobljavanja lokalnih dionika, izradu studija ribarstvenog područja, izradu Lokalne razvojne strategije ribarstva, administrativne troškove i izradu i provođenje malog pilot projekta.

 

Skip to content