Novosti


ODRŽANA 28. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA NOVOG VINODOLSKOG

Na 28. sjednici Gradskog vijeća Grada Novog Vinodolskog, održanoj 3. kolovoza, prihvaćena je Odluka o usvajanju Plana zaštite od požara i tehnoloških eksplozija i Procjene ugroženosti od požara i tehnoloških eksplozija na području Grada Novi Vinodolski, koju je obrazložio tajnik DVD-a San Marino Novi Vinodolski Velibor Topolovec.

vijece

 Gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković obrazložio je III. Izmjene i dopune proračuna, prema kojima bi se objedinila potraživanja Grada Novog Vinodolskog od 3,5 milijuna kuna za komunalnu naknadu i KTD Vodovoda Žrnovnica od Hotela Novi d.o.o. nad kojima je pokrenut stečaj, a koja iznose 2,5 milijuna kuna. Naime, izmjene proračuna vezane su uz postupak stečaja nad Hotelima Novi d.o.o. i naplatu potraživanja Grada i KTD Vodovoda Žrnovnica. Budući da je na redu za otvaranje postupka stečaja prijedlog Grada Novi Vinodolski, namjera je Grada naplatiti, osim gradskih i potraživanja Vodovoda Žrnovnica, čiji je prijedlog za naplatu predviđen tek nakon naplate Hypo Leasing Kroatiena i pretpostavlja se da bi bila mala šansa za naplatu. Predloženim proračunom predviđa se otkup potraživanja od Vodovoda i naplata od dužnika pred stečajem. Razlika iznosa od pola milijuna kuna predstavlja proviziju i čini neto prihod Grada. – Ovo je prilika da se naplati od Hotela Novi d.o.o. kompletan dug Gradu i Vodovodu Žrnovnica. To su razlozi zbog kojih se išlo u rebalans proračuna, a što je pravno moguće. Ovo nije odluka koja šteti Gradu i komunalnom poduzeću  – rekao je gradonačelnik Oleg Butković.  Drugi razlog izmjene proračuna su projektiranja javne rasvjete križanja na D8, koja bi najesen mogla biti rekonstruirana u sklopu Beterment programa.

Vijećnik Marko Sokolić, u ime SDP-a rekao je da SDP neće podržati izmjene proračuna jer nema podataka o šestomjesečnom izvršenju proračuna te nema odluka Nadzornog odbora i Skupštine KTD Vodovoda Žrnovnica o suglasnosti za zajedničku naplatu potraživanja Grada i Vodovoda. Sokolić smatra da procedura nije ispoštovana i ne želi podržati takav proračun, istaknuo je. Oleg Butković na to je rekao kako ga čudi da jedna stranka koja želi doći na vlast u Gradu Novom Vinodolskom ne želi da Grad naplati nešto što mu pripada, pogotovo što je KTD Vodovod u 51 postotnom vlasništvu Grada Novog Vinodolskog. U raspravu se uključio i direktor KTD Vodovoda Žrnovnica Igor Uremović rekavši da je interes Vodovoda da se dug što prije naplati te da će nakon odluke Gradskog vijeća Nadzorni odbor i Skupština društva o tome donijeti odluku. Snježana Klaić, SDP, pitala je zašto uz treći rebalans nema i izvješća o izvršenju proračuna za šest mjeseci ove godine.

Rebalans proračuna  koji sada iznosi 42 milijuna kuna ili 5,6 posto više od planiranog, prihvaćen je s devet glasova vijećnika HDZ-a, jednim suzdržanim HNS-a, a protiv su bila dva vijećnika  SDP-a. 

  Jednoglasno je prihvaćena Odluka o sudjelovanju Grada Novog Vinodolskog kao člana osnivača udruge Lokalna akcijska grupa „Vinodol“ – LAG. LAG se osniva radi promicanja održivog razvoja i unapređenje inicijative i interesa od važnosti za područje Vinodola. Jedna od najvažnijih zadaća LAG-a je izdavanje pisane preporuke IPARD agenciji o projektima koji bi se mogli financirati u okviru lokalne razvojne agencije. Direktor Poduzetničkog centra „Vinodol“, mr. sc. Ivica Jerčinović, obrazlažući odluku, rekao je kako joj je cilj upoznati ljude s  mogućnošću korištenja pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj, razvoj ruralne infrastrukture te razvoj poduzetništva u ruralnom turizmu, za što velike mogućnosti ima zaleđe Novog Vinodolskog.

Gradsko vijeće u nastavku donijelo je Odluku o izradi ciljanih Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Novi Vinodolski, Odluku o izradi I. Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja naselja Novi Vinodolski, Odluku o izradi Urbanističkog plana uređenja Porto Teplo te odluke o imovinsko – pravnim predmetima.

 

 

 

 

 

 

Skip to content