Novosti


ODRŽANA AKCIJA DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI

Preporuke o izbjegavanju okupljanja i dalje su na snazi, ali se ne odnose na akcije darivanja krvi s obzirom na to da je nužno očuvati adekvatne zalihe krvnih pripravaka za transfuzijsko liječenje. Tako je akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Novi Vinodolski i Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu Rijeka, održana jučer, 23. ožujka,  u prostoru Osnovne škole Ivan Mažuranić, uz poštivanje najviših higijenskih standarda.

Ekipe za prikupljanje krvi dobile su jasne stručne naputke i educirane su kako postupati sa svakim potencijalnim darivateljem tijekom odabira, koja pitanja postaviti i na koji način utvrditi prikladnost za darivanje krvi. Uz njih je angažiran veći broj volonterki koje su bile na usluzi tijekom akcije.

Nedostatak krvi i krvnih pripravaka o kojima ovise životi brojnih pacijenata nosi puno veći rizik smrtnosti od onog uzrokovanog korona virusom. Usto, bolesnici čije je izlječenje, a ponekad i sam život ovisan o transfuzijskom liječenju, ne mogu čekati da epidemija prođe.

S obzirom na trenutačnu situaciju, odaziv na akciju dobrovoljnog darivanja krvi, bio je velik.  Planirano je bilo prikupiti 75 doza.  Na samu akciju došlo je 80 darivatelja, 5 je odbijeno tijekom informativnog razgovora, 8 je odbijeno iz zdravstvenih razloga, tako da je prikupljeno 66 doza krvi. Krv je dalo 13 žena i 53 muškarca, od novih darivatelja u veliku obitelj Crvenog križa uključili su se 3 muškarca, Daničić Lucijan, Smolčić Mislav i Zoričić Marino i dvije žene, Butorac Zorana, djelatnica Crvenog križa i Tomljanović Ana, volonterka.

Važno je istaknuti i jubilarce darivatelje krvi: 45 puta krv su dali Bažok Davor i Butković Davor, 51 put Šandl Robert, 54 puta Košuljandić Željko i  Zoričić Kristijan, 55 puta Peričić Nikica i Ćosić Saša, 59 Tomić Dražen, 62 puta Rubčić Goran, 64 puta Marković Željko, 65 puta Smojver Ante, 66 puta Šmit Zoran, 77 puta Paučić Raoul, 79 puta Pavelić Igor, 92 puta Mataija Marinko, 107 puta Unković Ivica I 112 puta Stošić Dubravko.

„Koristim priliku da se zahvalim svim DDK, djelatnicima transfuzije, ravnatelju naše osnovne škole  i volonterkama GD Crvenog križa Novi Vinodolski.“   – zaključila je ravnateljica GCK Novi Vinodolski Vesna Đujić.

Skip to content