Novosti


ODRŽANA JAVNA TRIBINA “DIJETE U SRCU OBITELJI”

Tribina senj soc usluge by novi v 6mala

U organizaciji Dječjeg doma Braća Mažuranići iz Novog Vinodolskog, u Senju je održana javna tribina o dostupnim socijalnim uslugama na području Grada Senja sa simboličnim nazivom “Dijete u obitelji”. Tribina, koja je održana povodom Međunarodnog dana obitelji, koji se obilježava 15. svibnja, održana je u četvrtak, 12. svibnja 2016. godine, u prostoru Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića u Senju. 

Tribina senj soc usluge by novi v 1mala

Ususret tribini učenici mlađih razreda OŠ S. Strahimira Kranjčevića  sudjelovali su u likovnom natječaju “Oslikaj svoju obitelj”, a učenici viših razreda osmišljavali su poruke o tome što za njih znači obitelj. Stručna komisija škole odabrala je najuspješnije likovne radove, a nagrade i diplome uručila im je ravnateljica Dječjeg doma Braća Mažuranići Novi Vinodolski, Kristina Manestar, koja je potom otvorila tribinu. To je bila prva tribina ove tematike organizirana u Gradu Senju koja je privukla više od pedeset zainteresiranih posjetitelja – navedeno je, uz ostalo, u priopćenju za novinare Dječjeg doma o održanoj tribini.

Tribina senj soc usluge by novi v 7mala

Na temu “Socijalne usluge u službi prava na obitelj – što nam govori Zakon o udomiteljstvu i Zakon o socijalnoj skrbi” govorila je Nedeljka Slavković, pravnica senjskog Centra za socijalnu skrb, koja je dala i odgovore na pitanja tko može postati udomitelj i na koji se način postaje udomitelj. Slavković je naglasila značaj ovog poziva te navela kako na području Grada Senja nema udomiteljskih obitelji. Nedostatak udomiteljskih obitelji dovodi do toga da se djeca s ovog područja nažalost moraju udomljavati u drugim krajevima Hrvatske, što im otežava viđanje s biološkom obitelji te doprinosi depopulaciji ovog kraja.

Ana Vrđuka, psihologinja Centra za socijalnu skrb Gospić, podružnica Obiteljski centar Senj, održala je predavanje “Udomljavanje vs. posvajanje – što, kako, zašto?” u kojemu je govorila o osnovnim razlikama između udomiteljskih i posvojiteljskih obitelji.

Tribina senj soc usluge by novi v 3mala

Odgojiteljica Sandra Bruketa i psihologinja Jasna Borbelj Čeko iz Dječjeg doma Braća Mažuranić predstavile su uslugu poludnevnog boravka, koja je posjetiteljima bila zanimljiva jer se ova usluga planira od jeseni 2016. pružati i na području Grada Senja.

Tribina senj soc usluge by novi v 9mala

Kako je jedan od ciljeva tribine bio upoznati građane Senja s time što znači bii udomitelj i kako djetetu u potrebi pružiti sigurnost i toplinu života u obitelji, svoja životna iskustva u ostvarivanju toga plemenitog cilja s prisutnima su podijelili udomitelji iz Udruge udomitelja DamDom iz Rijeke, govoreći o pozitivnim primjerima iz prakse u predavanju “Udomiteljstvo iz perspektive udomitelja”.

Predstavnici Dječjeg doma Braća Mažuranići zahvalili su svima koji su pomogli u organizaciji tribine, a posebno predavačima te domaćinima OŠ S.S. Kranjčevića Senj koji su ih ugostili u svojim prostorima.

 

Skip to content