Novosti


Održana treća akcija dobrovoljnog darivanja krvi u 2020.godini

Gradsko društvo Crvenog križa Novi Vinodolski u suradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Rijeka organiziralo je u ponedjeljak 28.rujna treću akciju dragovoljnog darivanja krvi u 2020.godini. Za ovu akciju bilo je planirano prikupiti 75 doza krvi. Akciji se odazvalo 78 DDK, 2 darivatelja su odbijena iz zdravstvenih razloga, 3 darovanja nisu uspjela, tako da je prikupljeno 73 doze ove dragocjene tekućine.

„Zbog striktnog poštivanja mjera najviših higijenskih standarda u svrhu sprječavanja širenja korona virusa akcija je organizirana u Domu kulture, na čemu zahvaljujemo Centru za kulturu i ravnatelju Mariju Butorcu.“ – objašnjava ravnateljica Vesna Đujić.

Za vrijeme akcije, darovateljice i darovatelji su poštivali  razmak od najmanje 1,5 m,  koristili su zaštitne maske, bila je osigurana  dezinfekcija ruku i prostora, te mjerenje temperature darovateljima.

„Od srca zahvaljujemo svim darovateljicama i darovateljima krvi koji su i ovoga puta iskazali svoju visoku humanost i želju darovati svoju krv za spas bolesnih ili ozlijeđenih osoba. Posebno bih istaknula naše jubilarce, za 50 puta darovanu krv Anđelko Ježić, 52 puta Ivica Žeravica, 56 puta Željko Košuljandić, 57 puta Nikica Peričić i Saša Ćosić, 58 puta Branko Šubert, 60 puta Žarko Lukatela, 61 puta Dražen Tomić, 63 puta Goran Rubčić, 66 puta Željko Marković, 67 puta Ante Smojver, 68 puta Zoran Šmit, 69 puta Danijel Tomić, 77 puta Ljubomir Budić, 78 puta Raoul Paučić, 81 puta Zoran Tikveša, 94 puta Marinko Mataija i 109 puta Ivica Unković.

Za istaknuti su i Danor Katulić i Luka Rogić koji su se prvim darovanjem uključili u veliku obitelj Crvenog križa. Veliku zahvalu upućujemo našim volonterkama Ivi i Lauri.“ – naglašava ravnateljica.

Darovanje krvi jednostavan je postupak koji ne traje duže od 10 do 15 minuta . Nekoliko sati prije samog darovanja  preporuča se lagani obrok. Zbog bolesnika tj. pacijenata koji će primiti darovanu krv, ne preporuča se jesti izrazito masnu hranu ili piti alkohol osam sati prije darovanja krvi. Ovo je poruka i poziv onima koji još nisu darovali krv da se odazovu idućoj akciju 21.prosinca 2020.godine.

Skip to content