Novosti


ODRŽANO 22. NOVLJANSKO PRELO U PREPUNOM DOMU KULTURE

20160208 183816

U prepunom Domu kulture u Novom Vinodolskom održano je tradicionalno, 22. Novljansko prelo, ove godine s naslovom Novljansko državno prelo, na kojemu je u satiričnom tonu “pretreseno” sve ono što nije učinjeno proteklih godina, s naglaskom na radove o marini u luci i hotelu Klek te drugim projektima, a spominjao se i Resort.

DSC00146 Large

Prelo se u Novom održava svake godine pri kraju mesopusta, kada se promovira i satirični jednogodišnjak – “Travica”, a prvi broj svečano je na prelu uručen gradonačelniku Velimiru Piškuliću.

Prvo Novljansko prelo održano je davne 1994. godine i od tada do danas prelo se njeguje kroz humor i satiru, vezano za sve što se događalo u protekloj godini. Autor gotovo svih prela je Miljenko Žanić, predsjednik Katedre Čakavskog sabora Novljansko kolo.

DSC00147 Large

Na pozornici su glumci bili predsjednici mesopustarskog društva, sudjelovali su i članovi KUD-a Ilija Dorčić i Pivači Novljanskog kola te Joso Butorac, klapa Vinčace, Pučki pivači, ženska klapa Puntape, President band, Davor Šostarić, djeca, Udruga 51+ i Zoran Papić iz Bakarca. 

Danas se čita žitak mesopusta – i igra Novljansko kolo – ćurunbela na Placi, a sutra, na Čistu sredu je sprogod i paljenje mesopusta, čime završavaju ovogodišnji mesopusni običaji.

 

Skip to content