Novosti


OKOLOTORNO – TURISTIČKI HIT NOVOG VINODOLSKOG

P7290105 

Turistički projekt Okolotorno, što se provodi svake srijede od 24. lipnja do 9. rujna u večernjim satima u uličicama Starog grada, postao je ovogodišnji hit ljetne sezone na Novljanskoj rivijeri.

P7290115

Sudeći po gužvama u uskim i bakljama lijepo osvijetljenim uličicama, u kojima je mnoštvo štandova na kojima se nude autohtoni suveniri, domaći proizvodi, nakit i drugo, projekt je vrlo dobro uspio i prihvaćen je od domaćih stanovnika i gostiju. Ne samo posjetitelja, već i od mnogih udruga, obrtnika, OPG-ova, volontera, koji nesebično svake srijede, sudjeluju u provedbi toga zanimljvog programa. Mnogi su u novljanskim narodnim nošnjama te kosimima u kojima uprizoruju povijesne ličnosti vezane za Novi Vinodolski čime pokazuju novljanski bogati kolorit i ljepotu običaja.

P7290118

Osim šetnje naokolo Starim gradom posjetitelji su uživali i u glazbenim nastupima nekoliko grupa i sastava, koji su svirali i pjevali  u romantičnom ambijentu malih uličica.

P7290138

S prepunog Korza hrvatskih branitelja u laganoj šetnji posjetitelji su preko Frankopanskog trga, ulazili u Stari grad, a na gradskim vratima ih je čekala gradska straža. Mnogi su sa zanimanjem fotografirali sav taj šušur, a neki su ulazili i prolazili najužom uličicom u Starom gradu, kušali pavlomirska vina u malenoj konobi ili naprosto uživali u šetnji uličicama.

P7290192

Na Precrikvi – povijesnom trgu ispred crkve sv. Filipa i Jakova, pruža se panoramski pogled na gradsku luku i otok Krk, što su mnogi također ovjekovječili svojim fotoaparatima. Neki su razgledavali crkvu i župni dvor, a neki su samo šetali  prema mapi na četiri jezika i izlazili na Trg Vinodolskog zakona.

P7290157

U šetnji su se mogle vidjeti povijesne ličnosti – ban Ivan Mažuranić, njegova unuka književnica Ivana Brlić Mažuranić i druge povijesna ličnosti Novog Vinodolskog, koje su odjevene u kostime onog doba naprosto privlačile poglede prolaznika.

P7290172

Čitav Stari grad i gradski trgovi – Vinodolskog zakona i Frankopanski čine  povijesnu jezgru Novog, u kojoj su se od davnina odvijali stari narodni mesopusni običaji, igralo Novljansko kolo, dopratila Ružica – najljepša beračica grožda, a sada se sve to u programu ljetne kulturne i zabavne ponude Novog Vinodolskog doživljava kroz Okolotorno i druge manifestacije, koje se odvijaju u Srićinoj kući, Gradskoj galeriji, na trgovima.

P7290148

Cilj projekta je revitalizacija Starog grada i proširenje turističke ponude, što se, sudeći po dosad održanim šetnjama, uspješno ostvaruje.

 

Skip to content