Novosti


OSNOVAN PRVI LAGUR U PRIMORSKO – GORANSKOJ ŽUPANIJI

U Crikvenici je 23. svibnja 2016. godine održana osnivačka skupština Lokalne akcijske grupe u ribarstvu – LAGUR ( eng. FLAG – Fisheries local action group). Osnivači su pet jedinica lokalne samouprave: Grad Bakar, Grad Crikvenica, Grad Kraljevica, Grad Novi Vinodolski, Općina Kostrena, koje čine ribarstveno područje LAGUR-a, kao predstavnici gospodarskog sektora ribarstva i predstvnici civilnog sektora.

Na osnivačkoj skupštini izabran je službeni naziv LAGUR-a – Tunera, naziv koji je poveznica za cijelo područje LAGUR-a, koje je u prošlosti bilo poznato po tunerama. Usvojen je Poslovnik o radu Skupštine i Statut, izabran upravni odbor, predsjednik i voditelj LAGUR-a Tunera, koji će biti registriran kao udruga.

LAGUR je partnerstvo javnog, civilnog i gospodarskog sektora u ribarstvu, preradi ribe i akvakulturi, osnovan s ciljem razvoja ribarstva na lokalnom području kroz doprinos stvaranju, održavanju i poboljšanju radnih mjesta u ribarstvu, doprinos zaštiti i dodavanju vrijednosti ribljim proizvodima. Koristit će sredstva iz operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo u programskom razdoblju 2014. – 2020., u kojem je na raspolaganju 348,7 milijuna eura za projekte.

ot1

Osnivanjem, LAGUR stječe pravo prijave na natječaj za pripremnu potporu, unutar koje je moguće ostvariti pravo na 700 tisuća kuna bespovratnih sredstava za razdoblje od šest mjeseci za poslovanje, pripremu Strategije i manje pilot projekte, kao što su primjerice ribarski muzeji, izvlačenje brodova iz podmorja, pokretanje ribljih fast – foodova i slično. 

Po isteku tih šest mjeseci, osnovani LAGUR će se prijavtiti na natječaj iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, iz kojega će moći koristiti sredstva do 2020. godine za provedbu projekata, kao što su obnova ribarskih luka i iskrcajnih mjesta, brod – trgovina – plutajuća trgovina, riblji restoran na brodu s pušnicom i ribarnicom, srednjoškolski projekt za održivo ribarstvo i slično. 

Za razliku od ostalih članica EU, Hrvatska prvi put ulazi u ovaj način suradnje i organiziranja u ribarstvenom području po načelu lokalnog razvoja vođenog zajedniciom. Takav oblik udruživanja uobičajen je u Europi s više od 300 LAGUR-a, kao nositelja razvitka ribarskog gospodarstva u lokalnoj zajednici.

Inače, ideja za osnivanje LAGUR-a, kao i sve potrebne radnje, proizašla je iz LAG-a Vinodol koji uspješno posluje od 2013. godine. LAG je okupio ribare, gradove i općine, lučke uprave i udruge kako bi surađivali i zajedno radili na osnivanju LAGUR-a, a kasnije i na projektima.

LAGUR-u Tunera slijedi prijava na natječaj za pripremnu potporu Ministarstva poljoprivrede kroz koju će se pristupiti izradi Lokalne razvojne strategije ribarstvenog područja LAGUR-a Tunera.

Skip to content